4 módszer, amivel megvédheted magad, ha megtámadnak az utcán

Jó, ha tudod, hogyan kerülheted el, hogy megtámadjanak, de még fontosabb, hogy tudj védekezni.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az utóbbi időben sajnos megszaporodtak az eltűnések és az éjjeli utcai támadások, melyek áldozatai nem ritkán fiatal lányok.

Ahhoz, hogy elkerüld a támadást, vagy meg tudd védeni magad, tisztában kell lenned ennek módjaival. Íme, négy tipp a biztonságosabb éjjeli közlekedésért.

Ne mutatkozz félénknek!

Kutatások igazolják, hogy a támadók többször választanak olyan alanyt, aki úgynevezett áldozattípus, vagyis könnyű préda, akin látják, hogy bizonytalan, és fél az utcán egyedül. Ha határozottan, hátratekintgetés nélkül mész előre, és a kisugárzásod erőt sejtet, kisebb az esélye, hogy valaki beléd köt. 

Keress valamit, ami biztonságérzetet ad: például fogj a kezedben egy esernyőt vagy valamilyen tárgyat, ami önvédelmi eszközként szolgálhat. A mobilod is legyen kéznél, de ne nyomkodd nyíltan a sötét utcán, nehogy pont amiatt akarjon valaki kirabolni.

Az is csökkenti a támadás kockázatát, ha forgalmas területen mész hazafelé. Kerüld el a kihalt utcákat és az olyan helyeket, ahol semmiféle menekülési útvonal nincs. 

Ne menj egyedül!

Ha van rá lehetőség, beszélj össze néhány baráttal, és együtt menjetek haza. Jó, ha fiú is van a csapatban, de az sem baj, ha csak lányokkal mész. Így jóval kisebb a kockázata, hogy valaki rátok támad, és a biztonságérzetetek is nagyobb lesz. A lehető leghosszabb szakaszon menjetek együtt, és még azt is megtehetitek, hogy egy-egy alkalommal, amikor tudod, hogy későn mennétek haza, nálad alszik egy barátnőd, esetleg te nála.

Önvédelmi eszközök

Szerencsére van néhány legálisan használható önvédelmi eszköz, ami jó szolgálatot tehet a kritikus esetekben. Ilyen például a paprika- vagy borsspray. Azonban arra ügyelj, hogy a meglepetés erejével hasson a támadóra, hiszen, ha látja, hogy nálad van az eszköz, akár még ellened is fordíthatja. Ne fogd a kezedben az adott fegyvert, mert kifigyelhetik, elvehetik tőled, és használhatják veled szemben. Az is jó megoldás lehet, ha beiratkozol valami olyan sportra, melynek esetében a megszerzett tudást felhasználhatod önvédelmi célokra is.

Fuss!

Vannak olyan helyzetek, amikor életbe lép az egyik legbölcsebb mondás: szégyen a futás, de hasznos. Sőt, ha úgy sejted, hogy támadás készül, még csak szégyenkezned sem kell, hiszen csak mentetted a bőrödet. Ha gyorsan biztonságos helyre tudsz iszkolni, és le tudod rázni azt, aki neked támadt, az sorsdöntő lehet, így, ha éleződik a helyzet, bátran kösd fel a nyúlcipőt!

Ezt is szeretjük