Gyorsabban olvad az Antarktisz egyik legnagyobb gleccsere, mint a tudósok hitték

A Totten-gleccsert alulról olvasztja az óceánvíz, és ez felgyorsítja a feltöredezést.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az eddig véltnél jóval nagyobb hányada fekszik az óceánvízen az Antarktisz egyik hatalmas gleccserének, ami azt jelenti, hogy a melegedő óceánvíz gyorsabban olvaszthatja a jégóriást, mely nagyjából háromméternyi globális tengerszint-emelkedéshez elegendő jeget tartalmaz - közölték a héten ausztrál kutatók.

A Totten-gleccser az Antarktisz egyik leggyorsabban mozgó és legnagyobb gleccsere, melynek olvadási sebességét folyamatosan szemmel tartják a kutatók. A szakemberek ezúttal mesterségesen gerjesztett szeizmikus hullámok segítségével néztek keresztül a jégáron, megállapítva, hogy annak jóval nagyobb hányada fekszik az óceán felszínén, mint azt eddig gondolták - olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

Ezért olvad gyorsabban a gleccser

"Néhány helyen, ahol szilárd talapzatra számítottunk, óceánvizet észleltünk, ami azt mutatja, hogy a gleccser valójában a víz felszínén lebeg" - mondta Paul Winberry, a Central Washington University munkatársa, aki az Antarktiszon töltötte a déli félteke nyári hónapjait, hogy a Totten-gleccsert tanulmányozza. Korábbi vizsgálatok már kimutatták, hogy a gleccser szárazföldi része alatt hasadék húzódik, lehetővé téve a melegebb, sós óceánvíz számára, hogy alulról olvassza a jégóriást.

Ennek hatására egyre nagyobb a gleccser azon része, mely az óceánon terül el, és nem az alapkőzeten, ami gyorsítja a feltöredezést. "Ez azt is jelenti, hogy a Totten a jövőben érzékenyebb lehet az éghajlati változásokra" - tette hozzá a szakember. Az amerikai űrkutatási hivatal - NASA - adatai szerint 2002 és 2016 között évente 125 gigatonna jeget veszített az Antarktisz, éves szinten 0,35 milliméterrel növelve a globális tengerszintet.

Három métert emelkedhet a tengerszint

A kutatócsoportot vezető Ben Galton-Fenzi, az ausztrál környezetvédelmi minisztérium Antarktisz-részlegének - AAD - munkatársa szerint a Totten-gleccser nagyjából háromméternyi globális tengerszint-emelkedéshez elegendő jeget tartalmaz.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

"Az 1900-as évek óta a globális tengerszint körülbelül 20 centiméterrel emelkedett, és a 21. század végére akár egy méterrel vagy még többel is növekedhet. Mindezt azonban óriási bizonytalanság övezi, ezért fontos az olyan gleccserek vizsgálata, mint amilyen a Totten" - jegyezte meg a szakember. A kutatók a gleccser mozgási sebességének és vastagságának mérésére szolgáló eszközöket helyeztek ki a térségben, hogy a következő 12 hónapban is gyűjtsék az adatokat a jégárról.

Több mint százéves felvételekre bukkantak a jég alatt

Száz évvel ezelőtt készült fotók negatívjaira bukkantak egy antarktiszi kunyhó jege alatt. Bár a felvételek a hideg miatt borzasztó állapotban voltak, a nitrocellulóz film megőrizte a tartalmukat, így némi munka után azok újra láthatóvá váltak.

Fotókat találtak az Antarktisz jege alatt: leesett az álluk, amikor meglátták, mi van rajtuk

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük