Harminc centiméternyi hó esett az éjszaka a hegyeinkben: friss fotókon az októberi havazás

Téli táj fogadta reggel az ébredőket Magyarország magasabban fekvő részein.

októberi-havazás3
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nemrég egy hidegfront érte el hazánk területét, aminek köszönhetően nemcsak a hőmérséklet csökkent, hanem csapadékot is hozott. Ez Debrecen és Miskolc környékén esős éjszakát eredményezett, a magasabban fekvő területeken viszont már havazást is okozott.

Az Időkép információja szerint a Bükkben fekvő Bánkúton már este meghaladta a hóréteg vastagsága a 10 centimétert, de mivel folyamatosan esett az éjszaka, így reggelre 30 centis hótakaró fedte be az egész környéket. 

Ilyen volt az októberi havazás

Nemcsak a Bükkben ébredhettek a helyiek fehér tájra, hanem a Mátrában is megmaradt a hó, a Kékestetőt és a Galyatetőt is beborította, bár itt lényegesen kevesebb esett, így ez még szánkózásra, síelésre nem alkalmas. A hatóságok óvatosságra intettek mindenkit, aki a környéken közlekedik, hiszen csúszósak lehetnek az utak, valamint a fakidőlésre is figyelmeztettek, hiszen a még lombos növények nem bírták az ágaikra nehezedő vizes, tapadó hó súlyát. Csütörtökön a délelőtt folyamán olvadni kezdett a hó, a közútkezelő munkatársai pedig folyamatosan tisztítják az utakat, hogy biztonságosabbak legyenek.

Az Országos Meteorológia Szolgálat közlése szerint az ősz eddigi leghidegebb éjszakája október 9-én volt, amikor is a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Lénárddarnócon -3,4 fokig, míg a Nógrád megyei Zabaron -2,8 fokig csökkent a hőmérséklet. A szakemberek előrejelzése szerint nem sokáig tart majd az októberi „tél”, hiszen jövő hét elején újra melegedni kezd az idő, és szerdán már akár 21 fok is lehet napközben.

Lélegzetelállító látvány, ahogy a zúzmarába burkolózik a magyar táj: akár egy festmény is lehetne

Csodálatos látvány, ahogy a magyar tájak zúzmarába öltöznek.

(Borítókép forrása: Vajda János / MTI)

Ezt is szeretjük