Magyar találmány hódítja meg a világot: már most tarol az ingatlanpiacon
Magyar fejlesztésnek köszönhetően épülhetnek meg az első okos társasházak és okos lakóparkok.

okosotthon
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy magyar startup, a Chameleon Smart Home fejlesztésével a világon elsőként jöhetnek létre okos otthonokkal kommunikáló okos társasházak vagy akár okos lakóparkok, az ingatlanberuházók pedig az eddigieknél jóval olcsóbban kínálhatnak okos megoldásokkal társasházi lakásokat.

A Chameleon tulajdonosa, Szarvas Péter szerint a fejlesztés forradalmasíthatja az okos otthonok nemzetközi piacát azzal, hogy kapcsolódni tud a legtöbb nagy gyártó rendszereihez, elfedi a gyártók közötti kommunikációs problémákat, és nemcsak az egyes lakásokat, de az egész társasházat egy rendszerként kezeli, és gyakorlatilag előkészíti a lakásokat bármilyen smart home-megoldás bevezetésére.

Felfelé ível az okos otthonok piaca

Az okos otthonok - smart home - piaca évről évre gyorsan fejlődik, a lakásban vagy házban működő valamennyi rendszert összehangoló, központilag és távolról is irányítható technikai és innovatív megoldások egyre népszerűbbek. A cég azzal számol, hogy az okos otthonok ötmilliárd forintra becsülhető belföldi piacának növekedési üteme 2017 és 2021 között átlagosan évi 59%-os lehet, a 2,6 milliárd eurós európai piac pedig 14,1 milliárd euróra bővülhet 2020-ra.

Szarvas Péter a közleményben ismertette, hogy a Chameleon Smart Home tömeggyártása elindult, megkezdődött a technológiát is alkalmazó első magyar okos társasház építése, illetve megérkeztek az első megrendelések Európából és az Egyesült Államokból is. Texasban például 42 ezer lakást okosítanának a Chameleonnal, egy német befektető cég pedig kizárólagos forgalmazási szerződést kötne a céggel a rendszer értékesítésére az osztrák, német és svájci piacokon.

Óriási bevételre számítanak

A világon egyedülálló fejlesztés iránt magyar telekommunikációs és áramszolgáltató cégek is érdeklődnek, a szolgáltatás hamarosan havi díjas előfizetéssel is megrendelhető lesz. A cég egy-két éven belül több millió eurós bevételt vár az évente több mint 50%-kal bővülő piacon - áll a közleményben. Az értékesítést még idén elkezdik Németországban, Ausztriában és Svájcban, 2019-ben pedig a tervek szerint az Egyesült Államokban is piacra lépnek.

A Chameleon Smart Home jövőre Magyarországról egymillió euró, Németországban kétmillió euró árbevételre számít, a terjeszkedéshez több mint 300 millió forint pótlólagos tőkét tervez bevonni, emellett franchise hálózat kiépítésén is dolgozik - áll a közleményben.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az okosház-rendszerek zárt ökoszisztémák, az újítás ugyanakkor átjárást biztosít a különböző gyártók rendszerei és eszközei között, típusfüggetlen megoldás. A cég szakemberei előkábelezik a lakásokat, kapcsolók, konnektorok, vezérlők mögé építik be eszközeiket, ezzel olyan alapot biztosítanak, melyre a későbbiekben a vevők igényeinek megfelelően lehet egyedi, de egymással kommunikáló okos eszközöket telepíteni.

Akár több, teljesen külön álló rendszer funkcióit, eszközeit is képes a rendszer egyetlen közös platformon kezelni. Ezzel akár 40%-kal is csökkenthető egy-egy lakás egyedi okosításának költsége - jegyezték meg. A Ctechnológia az új építésű lakásokon kívül a már meglévőkbe is telepíthető, alacsony költséggel.

A smart home olyan komplex számítógépes rendszer, mely hatékonyan, egyéni igények szerint képes működteti az otthonok fűtési és hűtési rendszerét, világítását, az árnyékolástechnikát, a biztonsági rendszereket és a legkülönfélébb - akár kerti vagy audiovizuális - technikai eszközöket is. A Chameleonnal azonban nemcsak a lakás, hanem az egész társasház közösségi terei, funkciói elérhetőek.

Ezt is szeretjük