Jó ötletnek tűnhet egy ilyen húsvéti ajándék, de nagyon könnyű megbánni
Húsvéti nyuszistopot kérnek az állatvédők: tudatos vásárlásra, felelős állattartásra hívják fel a figyelmet.

nyuszika
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az idei húsvét a vírus miatt kicsit elszigeteltebb lesz, épp ezért előfordulhat, hogy ajándékokkal szeretne a család a gyerekeknek kompenzálni. A vásárlási forgatagban sokan élő állatokat vásárolnak gyermekeik számára ajándékba, ez azonban felelőtlen döntés lehet.

Sajnos már 150 forinttól vásárolható élő kiscsibe, pár ezerért pedig dísznyúl, melyet sokan azért vesznek meg, hogy elkápráztassák gyermekeiket. Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetőjének tapasztalata az, hogy az így vásárolt élő állatok ünnepek után legtöbbször unott terhek maradnak, amitől sokan durva módon próbálnak megszabadulni.

Az ünnepi csillogás hamar elmúlik

A húsvéti ajándéknak szánt élő állatok pillanatnyi mosolyt varázsolnak ugyan a családtagok arcára, de az idill hamar elmúlik: az aranyos tapsifüles vagy kiscsibe, ami átadás után a szőnyegen fickándozott, az ünnep után már csak eggyel több gondként van a lakásokban. Problémát okozhat a családnak az állat táplálása, a lakást piszkító szőrzet és a rendszeresen keletkező ürülék - és bűz - is. Az élő állat szőrére vagy tollára ezeken felül egyre többen allergiásak is.

Kukába dobják, eleresztik, lehúzzák a megunt állatokat

Az Orpheus Állatvédő Egyesület munkatársai az elmúlt évek folyamán durva, extrém esetekkel is találkoztak annak kapcsán, hogy az emberek hogyan szabadultak meg a megunt kedvencektől. A kisállatokat dobozba zárva, az út szélére dobják ki, a díszhalaktól toalettbe lehúzással, madaraktól kalitkából kieresztéssel próbálnak megszabadulni.

Egy etetéshez szokott háziállat ember nélkül életképtelen, ha utcára dobják, azzal a sorsa végérvényesen megpecsételődik. Ezenfelül a megunt házi kedvencet kidobni Magyarországon bűncselekmény, a 2004. évi X. törvény kimondja, hogy ezért letöltendő börtön is kapható.

Mit ajándékozz húsvétra?

Felelős állattartó az állat egész életére gondol, amikor állatot vásárol. Megfontoltság nélkül vett élő állat helyett van alternatíva: ajándékozz csokidíszeket, plüssfigurákat, játékot vagy tartós emléktárgyakat. Készíts szeretteidnek saját kezűleg ünnepi ajándékot, meglepetést.

Nyuszimentő Akció

Utcára dobva a háziállatként tartott nyuszi önálló életre képtelen. Az Orpheus Állatvédő Egyesület szegedi központja idén is próbál segíteni az ünnepek utáni kidobásra ítélt nyusziknak. Húsvét után egy hónapig, ha semmilyen más megoldás nincsen, utcára dobás helyett díjmentesen leadható az állatvédőknek minden megunt nyuszi. A www.orpheus.hu felületén lehet felvenni az állatvédőkkel a kapcsolatot.

Fotók: Getty Images

Ízléses húsvéti dekorációk házilag

Bár dekoráció szempontjából nehéz lekörözni a karácsonyt, a húsvéti időszakban sem kell elhanyagolni a lakás díszítését, ehhez azonban nem kell sehova sem elmenni, az alapanyagok a fészerben lapulnak.

Ezt is szeretjük