Ennyivel jártak jobban a nyugdíjasok a gyerekeseknél
Csak a tgyás értéke emelkedett olyan szinten, mint a nyugdíj. Minden más kevesebbet ér.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A Napi Gazdaság korábban arról írt, az infláció emelkedése miatt idén is lesz rendkívüli nyugdíjemelés, amit az Emberi Erőforrások Minisztériuma részben megerősített. Közleményük lényege, hogy ha az infláció valóban magasabb a vártnál, akkor lesz emelés, de ez csak szeptemberben derül ki.

Megnéztük, hogy a nyugdíjasokkal szemben mi a helyzet a családosokkal, az ő támogatásuk mennyit ér.

Jobban jártak

A Központi Statisztikai Hivatal 2011-es évet bemutató összefoglaló kiadványából kiderül, míg a nyugdíjakat kétszer is emelhetik, addig az alanyi jogon járó családtámogatások értéke évek óta nem nőtt, így a reálértékük is kisebb.

A különbség számottevő, hiszen míg a nyugdíjak reálértéke átlagosan 1,9%-kal volt magasabb a 2010-es évhez képest, addig a gyes reálértéke 2%-kal, a családi pótléké pedig 3,4%-kal csökkent.

A családtámogatások közül a gyed reálértéke 0,5%-kal, a tgyásé pedig 1,9%-kal volt magasabb. Ez annyit jelent, hogy kizárólag a tgyás követte a nyugdíjak reálértékének emelkedését. Tgyást 24 ezer ember kapott, nyugdíjat közel 2,7 millióan.

A gyes évek óta 28 500 forint, és a családi pótlék összege sem változott már egy ideje, átlagos összege egy családra számítva 24 528 forint volt a tavalyi évben. A nyugdíj összege átlagosan 91 ezer forintot tett ki ellátottanként.

Így se sokkal jobb

A képet árnyalja, hogy a nyugdíjak reálértéke 2011 előtt nem emelkedett, a mostani növekedés 2009-hez képest 0,7%-ot jelent. Az egy ellátottra jutó átlagos havi nyugdíjellátás 2011-ben a nettó átlagkereset 64,7%-át tette ki, egy évvel korábban 65,1% volt. Uniós viszonylatban - a 2009. évi adatok szerint - hazánk az alsó egyharmadba tartozott az egy főre jutó nyugdíj szempontjából, amely az uniós átlagnak alig haladta meg a felét.

Nemcsak ez, az is kiderül a kiadványból, hogy a családi támogatások közül 2011-ben a biztosítási jogviszonyhoz kötött ellátások reálértéke nőtt, míg az alanyi jogon nyújtott ellátásoké csökkent.

A dolgozó gyerekeseknek segítség volt, hogy az év során a gyermekszámtól függően új adókedvezményre vonatkozó szabályozás épült be a jövedelemadó-rendszerbe. Ennek hatására a gyermekesek, különösen a három vagy több gyermeket nevelők reálkereset-növekedése a gyermektelenekhez képest számottevő volt: az egy gyermeket nevelők reálbére 6,4%-kal, a két gyermeket nevelőké 12,0%-kal, a három vagy annál több gyermekeseké pedig 19,0%-kal emelkedett, miközben a gyermekteleneké 1,3%-kal nőtt az előző évhez képest.

Nem árt tudni azt sem, hogy 2011-ben a magyar lakosság háromtizedét fenyegette a jövedelmi szegénység vagy a társadalmi kirekesztés. Ez az arány 2009-hez képest kismértékben romlott, 2010-ben az ötödik helyen álltunk az Európai Unió tagállamainak szegénységi rangsorában. A lakosság nehéz anyagi helyzetét mutatja, hogy 2010-ben a háztartások több mint negyedének - saját bevallása szerint - csak nagy nehézségek árán sikerült a kiadásait fedeznie, miközben 2005-ben a lakosság mindössze tizede nyilatkozta ezt.

Cáfolják a nemzetgazdasági minisztert

A kiadványban egyben cáfolják Matolcsy György véleményét, mely szerint a születésszám emelkedését az egykulcsos adó dobta meg. Mint írják, bár 2011-ben több ponton változott a családtámogatásokra vonatkozó szabályozás, és ez befolyásolta az ellátások összegét, valamint a családi adókedvezményre vonatkozó szabályozással gyermekvállalást támogató elemek is épültek be az adóztatásba, de ezek hatása a születésszámra csak hosszabb távon várható.

Ezt is szeretjük