Beteg anyáktól vette volna el a gyest a családbarát kormány
Végül nem kerül rá sor, mert az LMP szólt, hogy ezt talán nem kéne. Módosítanák a szabályozást.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az LMP a hétvégén arra hívta fel közleményében a kormány és a nyilvánosság figyelmét, hogy egy új rendelkezés szerint a rehabilitációs ellátásban részesülő kismamákat kizárták a gyesből, pedig a munkaképes kismamák mellett a rokkantsági ellátásban részesülők és a nyugdíjasok is megkaphatják azt.

Ez volt a gond

A megvonás oka, hogy a rehabilitációs segélyt - szemben a nyugdíjjal - rendszeres pénzbeli ellátásnak minősítették, csakúgy, mint a gyest. Rendszeres pénzbeli ellátásból viszont csak egyet lehet igénybe venni.

- A gyermekgondozási támogatást a teljesen munkaképes kismamák mellett a rokkantsági ellátásban részesülők és a nyugdíjasok is megkaphatják, azonban a rehabilitációs ellátásban részesülőket kizárták a gyermekgondozási támogatásból - írta az LMP.

Az LMP szerint alig 1500 kismamát érint a szabályváltozás, így meg is kérdezték a kormányt, hogy egyébként mennyi kiadáscsökkentés várható az intézkedés következményeként. Emellett felszólították a kormányt, hogy legyen méltányos, és tegye lehetővé, hogy ez a kis létszámú csoport is hozzáférjen a gyermeke után járó támogatáshoz.

Módosító érkezett

Ha a kormány nem is, az illetékes bizottság korrigált, és benyújtott egy módosító indítványt, amelynek elfogadása esetén az egészségkárosodásban szenvedő kismamák számára is lehetővé teszi, hogy megkaphassák a gyermekgondozási támogatást.

- Most a Fidesz-frakció támogatásán múlik, hogy így is legyen - közölte az LMP.

28-46 ezer forint mínusz

2012. január 1-től a megváltozott munkaképességű személyek rehabilitációs járadékban vagy rokkantsági ellátásban részesülhetnek. Rehabilitációs járadékra maximum három évig az jogosult, aki tartós foglalkoztatási rehabilitációt igényel, vagy akinek az ismételt munkába állása rehabilitációval helyreállítható. A tartós foglalkoztatási rehabilitációra az szerezhet jogosultságot, akinek a rehabilitációját a bizottság nem javasolja.

A rehabilitációs járadék 2012-es összege a minimálbér 30-50%-a között állapítható meg. Ez 28-46 ezer forintot jelent, a gyes pedig 28 500 forint már évek óta.

Ezt is szeretjük