Ezt nem tesszük ki az ablakba! Miért boldogul nehezen a magyarok többsége?
Lesújtó adatok láttak napvilágot. Nagyon nem örülhetünk.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Szomorú grafikon jelent meg az MTI-n. Az ábra szerint évek óta csökken a nyelvvizsgával rendelkező fiatalok száma Magyarországon. A csökkenés ténye azért is elborzasztó, mert eddig sem állt jól az ország idegennyelv-tudás tekintetében.

Ez pedig az álláskeresésben és egyes vállalkozások sikerében is fontos szerepet játszik. De mit tenne a kormány, hogy megállítsa a negatív folyamatokat?

Egyre kevesebben nyelvvizsgáznak

Míg 2012-ben még 53 ezer 14 és 19 év közti fiatalnak volt valamilyen nyelvvizsgája, egy évvel később már csak 47 ezren rendelkeztek közülük ilyen papírral. Különösen szomorú ez a szám annak fényében, hogy 2005-ben még közel 78 ezer középiskolás korú fiatal tudott sikeres vizsgát tenni.

A 20-24 évesek körében sem jobb a helyzet. Esetükben még kevesebb a nyelvvizsgával rendelkezők száma. Míg 2006-ban a korosztályból még több mint 60 ezren rendelkeztek vizsgával, 2013-ban már a 39 ezret sem éri el a számuk. A tendencia egyértelmű, évek óta csökken a nyelvvizsgával rendelkező fiatalok száma.

Ennek hátterében persze az is állhat, hogy a magyar társadalom öregszik, évről évre egyre kevesebb a fiatal. Értelemszerűen mindkét fent említett korosztály képviselői kevesebben vannak ma, mint akár tavaly. Ugyanakkor az évi 1-3%-os demográfiai változás nem indokolja a 10% fölötti éves nyelvvizsgaszám csökkenést. A nyelvvizsgák száma tehát jóval nagyobb mértékben csökken, mint a fiatalok létszáma.

Ráadásul az említett korosztályok létszámának csökkenése 2005 előtt is fennállt, amikor drasztikusan emelkedett a nyelvvizsgázók száma.

A magyarok harmada beszél valamilyen idegen nyelven

Persze sokan erre azt mondják, nem a papír, hanem a tényleges nyelvtudás számít. Az Eurobarometer nem a papírt keresi, hanem önbevallásos módszerrel kutatja a nyelveket ismerők pontos számát. Felmérése szerint a magyarországi összlakosság mindössze 35%-a beszél valamilyen idegen nyelven. Ezzel sereghajtók vagyunk az EU-ban, ami persze főként az idősebb korosztályok miatt van így.

Megkerestük a kormányt, érdekelt volna ugyanis, van-e konkrét terv arra, hogyan lehet legalább a csökkenést megállítani. Megkeresésünkre a cikk megjelenéséig nem reagáltak. A kormány korábban meghirdetett egy programot, mellyel tízezer olyan fiatalnak segítenek, akik ugyan leállamvizsgáztak, nyelvvizsga hiányában mégsem kaphatták meg diplomájukat. Ez azonban csak a diplomásokon segít, a lesújtó statisztikákat érdemben aligha javítja. 

Grafikon: Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központ/MTVA Sajtó- és Fotóarchívum/MTI

Vannak, akik nemhogy nyelvvizsga, de diploma nélkül is sokra vitték. Mégpedig a magyar politikai életben. Nézd meg, kik ülnek a parlamentben diploma nélkül!

Ezt is szeretjük