Ilyen lesz a nyár 15 év múlva: az idei hőhullám csak a kezdet volt
Kevesebb mint 15 év múlva a mostani melegrekordokat döntő hőhullám csak átlagos nyári hőmérsékletnek fog számítani.

GettyImages-1283634017
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Még az sem fogja biztosan megállítani a bolygó extrém felmelegedését, ha az országok elérik az éghajlatvédelmi céljaikat, derül ki a Met Office Hadley Centre jelentéséből, amelyet a Bloomberg szemlézett. 

Kevesebb mint 15 év múlva a mostani melegrekordokat döntő hőhullám csak átlagos nyári hőmérsékletnek fog számítani. 

Ilyen lesz a nyár 15 év múlva

Az évszázad végére egy átlagos nyár több mint 4 Celsius-fokkal melegebb lesz az iparosodás előtti szintnél, derül ki a Met Office Hadley Centre jelentéséből. Ez több mint kétszerese a párizsi megállapodásban kitűzött 1,5 fokos célnak. 

A jelentést megrendelő Climate Crisis Advisory Group (CCAG) a bolygónkat felmelegítő gázok kibocsátásának gyors csökkentésére, a szén-dioxid légkörből való kivonására és a Jeges-tenger visszafagyasztásának tervére szólítja fel az embereket, derül ki a cikkből.

GettyImages-1254349942
Fotó: narvikk / Getty Images Hungary

- A helyzet várhatóan még tovább fog romlani, az előrejelzések alapján Európában még extrémebb időjárás várható, mint amit ezen a nyáron tapasztaltunk - nyilatkozta David King, a CCAG elnöke, aki hozzátette, hogy az előrejelzések adatai ráadásul nem is veszik figyelembe az Északi-sarkvidék instabilitását, amely hatással lehet az egész bolygóra. Az Északi-sarkvidék jövője egyike a legnagyobb bizonytalansági tényezőknek az éghajlatváltozásról előrejelzéseket gyártó tudósok számára. 

A jelentés nagyon fontos időpontban érkezett, hiszen most nagy a veszélye annak, hogy az éghajlatvédelmi kezdeményezések a háttérbe szorulnak az ukrajnai orosz invázió miatti rekordmagas energiaárak miatt. 

A Nemzetközi Energiaügynökség szerint a globális szénfogyasztás idén rekordot fog dönteni, várhatóan 7 százalékkal fog nőni. 

Az emelkedő hőmérséklet miatt ráadásul Európa az elmúlt ötszáz év legsúlyosabb aszályát tapasztalja meg, derül ki az EU Közös Kutatóközpontjának adataiból. Ennek köszönhetően fontos folyók váltak hajózhatatlanná, európai ellátási láncok borultak fel, ráadásul súlyos erdőtüzek kezdtek el pusztítani Franciaországban, Spanyolországban, Portugáliában és Romániában. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az EU hosszabb távú kibocsátáscsökkentési tervei továbbra is nagyjából a tervek szerint haladnak, az unió célja, hogy az évtized végére 55 százalékkal csökkentse a légkörbe kerülő üvegházhatású gázok kibocsátását. Globális szinten az országok Egyiptomban fognak találkozni novemberben, hogy megvitassák, hogyan tudják teljesíteni a szigorúbb éghajlatvédelmi célokat. Ez azonban nem lesz elég a legextrémebb felmelegedési forgatókönyvek megakadályozására. 

A szélsőséges időjárási jelenségek, tűzvészek, aszályok és szökőárak kockázata továbbra is rohamosan nőni fog, ha nem sikerül jelentősen csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását, mondta el Peter Stott, a Met Office egyik tudósa. 

Riasztást rendelt el az Európai Unió: Magyarország is érintett

Az aszály sújtotta Európa egyes részei további három hónapig a szokásosnál melegebb, szárazabb időszak elé nézhetnek, figyelmeztetett jelentésében az Európai Unió.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük