Egyre több magyar szeretne bolti eladó lenni: akár ilyen sokat is kereshetnek
A munkaerőhiány miatt az élelmiszerláncok tulajdonképpen egymásra licitálnak a fizetésekben, ami azt eredményezte, hogy egyre többen lennének bolti eladók a magas kereset reményében.

GettyImages-108350278
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A munkaerőhiány miatt az élelmiszerláncok tulajdonképpen egymásra licitálnak a fizetésekben, ami azt eredményezte, hogy egyre többen lennének bolti eladók a magas kereset reményében.

Scherzer Marcell, a Stabil Tudás alapító-tulajdonosa arról beszélt, a jelenséget jól szemlélteti, hogy élelmiszereladó-képzéseikre rendkívül gyorsan megtelnek a helyek.

Nőttek a bérek az élelmiszerláncoknál

A nehéz gazdasági helyzetben rákapcsoltak az élelmiszerláncok, és túlzás nélkül rohamtempóban emelik a dolgozók fizetését, ezzel kisebb bérháborút generálva. A fizetések gyakran infláció feletti emelése ráadásul nemcsak a már meglévő munkavállalókat érinti, hanem az új belépőket is magasabb összegért próbálják kötelékükbe csábítani az érintett vállalatok.

A számok nyelvén ez úgy néz ki, hogy a legtöbb helyen egy átlagos áruházi dolgozó havonta bruttó 400 ezer forintot is hazavihet, bolti eladó pozícióban pedig 550 ezer forint körül mozog a piacon az elérhető legmagasabb bruttó bér. Ráadásul fejlődési potenciál is van ebben a munkakörben, hiszen később boltvezetőként ennél is többet, 700-800 ezer forint bruttót is zsebre rakhatnak a dolgozók.

GettyImages-91495566
Fotó: Jon Feingersh Photography Inc / Getty Images Hungary

Scherzer Marcell onlineoktatás-szakértő elmondta, az élelmiszerláncoknál továbbra sem lehet a munkaerő túltöltöttségéről beszélni, inkább munkaerőhiány van, ebből is következik, hogy aránylag magas fizetésekkel keresik az új munkatársakat is.

A Stabil Tudás alapító-tulajdonosa hozzátette, képzéseiken azt tapasztalják, hogy egyre nagyobb is az érdeklődés a kecsegtető bérek miatt a boltieladó-tanfolyamok iránt, melyek minden alkalommal maximális létszámmal indulnak el.

- Nem túl költséges és válságálló képzésről beszélhetünk, hiszen bolti eladókra és élelmiszer-eladókra egyaránt szükség lesz folyamatosan, függetlenül attól, hogy épp milyen időszak van a gazdaságban, vagy mi történik a világban körülöttünk. Hiába vagyunk egy válság derekán, az élelmiszerről nem mondanak le az emberek, és a házhoz szállítás ebben a tekintetben még gyerekcipőben jár - mondta.

Szinte azonnal munkát találnak, akik elvégzik a képzést

Scherzer Marcell hozzátette, az elmúlt évek tapasztalatai mellett a statisztikák is rámutatnak, hogy az élelmiszer-eladó képesítéssel nagyon hamar munkát találnak a tanulók. Mindezt bármiféle megalkuvás nélkül, hiszen már a képzés kezdetén tudják, hogy nagyságrendileg mennyit kereshetnek majd.

A cikk az ajánló után folytatódik

A Stabil Tudás alapító-tulajdonosa kérdésre válaszolva elmondta, a három hónapos online képzés az ország bármely pontjáról elvégezhető. Az oktatás rendkívül átfogó, a polcrendezéstől a higiéniai alapokig minden olyan dolgot körbejárnak az órákon, amivel egy bolti eladó szembesülhet a munkája során.

Hozzátette, mivel a képzés órái visszanézhetőek, egy-egy hiányzás miatt sem maradnak le a tanulók semmiről, így nem esnek el a vizsgázás lehetőségétől sem később. Ez a rugalmasság pedig garantálja, hogy akár munka mellett is elvégezzék a képzést, így annak ideje alatt is biztosíthatják más forrásból a megélhetésüket.

A Stabil Tudásnál tavasszal kezdődik az idei második képzés, amire már most hatalmas az érdeklődés, de vannak még szabad helyek az érdeklődők számára.

Kellemetlen dolgot vett észre a szupermarket padlóján: le is fotózta az irritáló látványt

Vannak olyan idegesítő dolgok, amelyek, bár apróságok, mégis kibillentik az embert a komfortérzetéből.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük