Itt a legújabb lista: ezeken a területeken kereshetsz a legjobban
Nőtt az átlagbér, de komoly különbségek vannak egyes szakmák között.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Új számokkal rukkolt elő a Központi Statisztikai Hivatal - KSH - a hazai keresetekkel kapcsolatban. Ebből kiderül, hogy az átlagbérek közel 3%-kal nőttek az utóbbi időszakban, mint ahogy azt is megtudhattuk, mekkora ma az átlagfizetés, és mely szakmákkal lehet ennél is többet keresni.

A bankok és a biztosítók jól fizetnek

Nőttek az átlagkeresetek az egy évvel korábbihoz képest, így január és augusztus között a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 234 600 forint volt.

A közmunkások körében már nem ilyen fényes a helyzet. Ők átlagosan 78 ezer forintot kerestek.

Bruttó 489 300 forint az átlagbér a pénzügyi és biztosítási ágazatban, ezzel megelőzve az információs és kommunikációs munkaköröket, ahol átlag 451 800 forintot kap egy dolgozó. Bőven az átlagon felül lehet keresni az energiaszektorban, ahol szintén 400 ezer forint fölötti a bruttó átlag.

Az egészségügy és a vendéglátás átlagon alul fizet

Legkevesebb bérrel a humán-egészségügyhöz és a szociális ellátáshoz kötődő munkák bírnak, de a vendéglátásban és a mezőgazdaságban sem sokkal jobb a helyzet. Előbbiben a bruttó átlagbér mindössze 142 400 forint.

A járulékok befizetése után a nettó átlagbér 153 600 forint volt az év első nyolc hónapjában. A fizikai foglalkozásúak kicsivel kevesebbet, átlagosan 104 700 forintot, a szellemi foglalkozásúak 208 400 forintot vihettek haza havonta. Ez 2,9%-kal nagyobb, mint 2013 hasonló időszakában.

Aki élhet a családi adókedvezménnyel - tehát legalább egy gyereket nevel -, az kicsivel többet, 160 400 forintot kap készhez átlagosan a KSH becslése szerint.

Pedagógus, kezdő szakorvos és nők: hátrányos helyzetben

Mint korábbam megírtuk, a pedagógusok bérét a most zajló életpályamodell béremelései nyomják fölfelé. A bruttó átlagbért így is csak a régebb óta a pályán lévő pedagógusok tudják meghaladni. Az orvosoknál sem jobb a helyzet, egy kezdő szakorvos bére nettó 150 ezer forint körül van, ezért sokan inkább távoznak az országból.

De nem csak az egyes szakákban vannak komoly különbségek. Egy összesítés szerint a nők átlagbére Magyarországon csaknem 50 ezer forinttal marad el a férfiak átlagos keresetétől.

Ezt is szeretjük