Az egészségügy vagy pár kilométer autóút? A kormány vajon melyiket választja?

Ennyi pénzből lehetne felszámolni a várólistákat.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Útépítésre felfoghatatlanul sok pénz megy el, néhány száz méteres szakaszoknál is csak úgy repkednek a milliárdok. Az egészségügyi várólistákat néhány kilométer út árából helyre lehetne hozni, ez azonban még ma is csak egy távoli terv.

Milliárdok néhány száz méterre

A 444.hu idézte a Figyelő hetilap legutóbbi számát, miszerint egy siófoki útszakasz lesz a rekorder a legdrágábban megépült hazai útszakaszok sorában. A Balatonkiliti és az M7-es autópálya közötti bekötőút ugyanis úgy kerül 1,9 milliárd forintba, hogy mindössze 420 méter hosszú.

A lap idéz még hasonlóan költséges beruházásokat, mint például az M0-ás és M1-es csomópontjának bővítése, amely 2,7 kilométeres hosszával 6 milliárd forintot emésztett fel.

Ezzel együtt igazán érdekes a vg.hu cikke, amely az egészségbiztosító számításait idézve arról számol be, hogy 8 milliárd forintból a teljes hazai egészségügyi várólistarendszer felszámolható lenne.

Ez azt jelentené, hogy azok a tízezrek, akik ma valamilyen orvosi beavatkozásra várnak, azonnal megkaphatnák a gyógyuláshoz szükséges segítséget, és nem kellene éveket várni egy csípőprotézisre.

A szükséges összeg tizedéből gazdálkodhatnak

Jelenleg az egészségügynek erre mindössze 800 millió forintja van erre az évre, ami a tizede a szakemberek által javasolt összegnek. Ezt az összeget a térd- és csípőprotézist beültető műtétek felgyorsítására szánják.

Korábban már írtunk arról, hogy a 800 millió forintos keret ellenére nem csökkentek érdemben a várólisták a honi egészségügyben. Egy gerincstabilizáló beavatkozásra ma 733 napot, egy csípőprotézisre pedig 528 napot kell átlagosan várni.

A várólisták azért alakulhatnak ki, mert az Országos Egészségbiztosítási Pénztár - OEP - csak egy bizonyos keretet finanszíroz. Ha a kórház egy adott időszakban túl kevés műtétet végez el, nem jut a pénzéhez, ha viszont többet, akkor a többletet már nem fizeti ki neki az OEP.

Hogy ki dönti el, mennyi kórházakra lebontva a műtéti kvóta? A parlament, hiszen ők szavazzák meg a költségvetést, amiben az úgynevezett teljesítményvolumen-korlát is szerepel, azaz minden kórház betegségenként egy bizonyos mennyiségű esetet láthat el.

A kormány nekiesne az egészségügynek

A kormány egyébként a jelek szerint nekiállt átalakítani az egészségügyet, ami plusz források nélkül megoldhatatlan feladat, így minden bizonnyal érkezik több pénz az ágazatba. Zombor Gábor államtitkár a plusz pénzt már meg is ígérte, azonban többet nem árult el a tervekről.

Korábban írtunk arról, hogy fizetős egészségügy bevezetésével nyerne több pénzt az állami ellátásra a kormány, illetve arról is beszámoltunk, hogyan alakítaná át a kormány a háziorvosi rendszert.

Ezt is szeretjük