Megvonhatja Brüsszel a támogatásokat a kormány miatt?

Bajba kerülhet az ország

Egy kérdéses törvény miatt vette elő az országot Brüsszel.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az Európai Bizottság csütörtöki döntése alapján ismét kötelezettségszegési eljárásnak vetik alá Magyarországot. Amennyiben nem tud zöldágra vergődni a két fél, akár komoly pénzbírságot is kaphat Budapest.

Mi okoz ismét feszültséget a kormány és Brüsszel között, és milyen büntetésre számíthatunk? Lesz pénzelvonás?

Két hónapja van a kormánynak tisztázni magát

Az újabb eljárást Brüsszel a határon átnyúló tevékenységet folytató befektetők magyarországi termőföld-használati jogával összefüggően indította hazánk ellen. Egyúttal kérik Budapestet, küldjék meg észrevételeiket a kifogásolt törvénnyel kapcsolatban az Európai Bizottságnak.

De mit is jelent ez pontosan? 2013 decemberében fogadott el a parlament egy törvényt, amely megszüntetett bizonyos haszonélvezeti szerződéseket a hazai mezőgazdaságban. A főleg osztrák tulajdonosokat érintő szabályozás mindössze 2014 májusáig adott haladékot a haszonélvezeti joggal rendelkezőknek, hogy átadják tulajdonukat.

A bizottság szerint azonban a hosszú időre tervező tulajdonosokat komoly hátrányok érték, hiszen négy hónap állt rendelkezésükre a joguk gyakorlásának felhagyására, így üzleti tervük kútba esett. Ráadásul a szerv szerint a törvény két uniós alapjogot is sérthet: a tőke szabad áramlásának és a letelepedés szabadságát.

Zsebszerződések kontra szabad piac

A törvényt annak érdekében hozta az országgyűlés, hogy megszüntesse az úgynevezett zsebszerződésekkel létrejött haszonélvezeti jogokat. De mi is ez? 2014 májusáig kapott haladékot az uniótól Magyarország a termőföldekkel kapcsolatban, így azokat a csatlakozásunk után tíz évig nem csatolták be a szabad piac európai körforgásába.

A moratórium alatt a külföldi befektetők nem juthattak hazai földhöz. Elvileg. A hírek szerint zsebszerződésekkel játszották ki a szabályozást, ami azt jelenti, hogy stróman, illetve más jogi megoldás révén az eredeti tulajdonos kilétét titokban tartva mégis földet szereztek főleg osztrák befektetők.

A kötelezettségszegési eljárásnak a mostani az első szakasza. Innentől két hónapja van a kormánynak arra, hogy változtasson, vagy elfogadható magyarázatot adjon a helyzetre. Amennyiben ez nem sikerül, úgy az eljárás a következő szakaszába lép. Végső soron az adott ügy akár az Európai Bíróság elé is kerülhet, amely komoly pénzbírsággal sújthatja a vétkesnek minősített tagállamokat, amit akár a támogatások rovására is behajthatnak. Már több ilyen eljárást indított ellenünk Brüsszel, ám eddig komoly szankciókat nem zúdítottak az országra.

Ezt is szeretjük