Te keresel annyit, mint egy szlovák minimálbéres? Most megtudhatod
A szlovák minimálbér évek óta folyamatosan növekszik.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Szlovákiában a napokban született döntés arról, hogy ismét emelik a minimálbér összegét, így északi szomszédunknál már minimum 380 eurót lehet keresni jövőre.

Mennyit ér a magyar minimálbér a környékbeli országok fizetéseihez képest, és melyik országban a legmagasabb ez az összeg?

Legalább 380 eurót kell kapnia egy szlovákiai munkavállalónak

A jelenlegi 352 euróról - 108 ezer forint - 380 euróra - 117 ezer forint - nő a minimálbér Szlovákiában januártól. 2011 óta egyébként folyamatosan emelkedik a minimálisan keresendő összeg északi szomszédunknál, 2011-ben még csak 97 ezer forint volt ez az összeg.

A pozsonyi kormány a minimálbér emelésétől azt várja, hogy a jelenlegi szegénységi küszöb fölé emelkedik minden teljes munkaidőben dolgozó havi jövedelme.

Magyarországon a minimálbér összege 2014 januárja óta 101 ezer forint. Ezzel az unióban megelőzzük a balti államokat, illetve Romániát és Bulgáriát.

Ausztriában nincs központilag szabályozott minimálbér, így általában a munkaadó és munkavállaló vagy a szakszervezetek alkujaként alakul ki a fizetés összege. Az országban általában többet is dolgoznak hivatalosan, mint nálunk, a 40 óra helyett az 50 óra sem ritka egy héten, azonban a bérek többszörösére rúgnak a magyarországinak. 300 ezer forintnál általában senki sem visz haza kevesebbet teljes munkaidőben.

Szlovénia a térség Luxemburgja

Romániában ez év közepén emeltek minimálbért. Jelenleg 900 lej, azaz közel 60 ezer forint a legkevesebb hazavihető fizetés teljes munkaidős állásban. Az adatok szerint Romániában csaknem egymillió munkavállaló keresi az állam által megszabott minimumot.

Szlovéniát gazdaságilag a válságig gyakorta a térség csodájaként emlegették. A kis balkáni országban ennek megfelelően még ma is az egyik legmagasabbnak számítanak a bérek a 2004-ben csatlakozott tagállamok körében.

A 780 euró, azaz a 240 ezer forint a Szlovéniában kereshető legkisebb összeg teljes munkaidőben.

Az Európai Unióban legtöbbet minimálbérre bejelentve Luxemburgban lehet keresni, ahol 1800 eurónál senkinek nem fizethetnek kevesebbet teljes munkaidős állásban. Ez 550 ezer forintnál is magasabb összeg.

Ezt is szeretjük