Egészen más lehet a Notre Dame az újjáépítés után: érdekes tervek készültek

Múltba tekintés helyett a jövőbe néznek az építészek, és teljesen újragondolták a Notre Dame külsejét.

notre-dame
beauty and style
Top olvasott cikkek

2019. 04. 15. fekete betűs nap lett a történelemben, hiszen a kora esti órákban tűz ütött ki a párizsi Notre Dame székesegyház felső részében, a tetőszerkezet pedig majdnem teljesen odaveszett.

Emmanuel Macron köztársasági elnök még aznap este bejelentette a megsemmisült részek újjáépítését, melyhez nemzetközi adománygyűjtést kezdeményezett. A pénzgyűjtésen kívül azonban más is elkezdődött: Édouard Philippe miniszterelnök BBC-nek adott interjújából kiderült, hogy nemzetközi tendert írtak ki a világ legjobb építészei között a tetőszerkezet és az ikonikus huszártorony helyreállítására.

Milyen lesz a Notre Dame az újjáépítés után?

Franciaország vezetői úgy döntöttek, szakítanak a hagyományokkal, így céljuk nem az, hogy a székesegyház teljesen visszakapja régi külsejét, sokkal inkább modern kivitelezésben gondolkodnak. A mérnökök és az építészek fantáziáját, úgy tűnik, sikerült megmozgatni, mert egyre-másra érkeznek a tervek a világ minden tájáról.

Alexander Nerovnya (Oroszország)

Az orosz építészt rabul ejtette az üvegtető szépsége. Szerinte csodálatos kontrasztot alkotna egymás mellett az antik és a modern stílus. - A Notre Dame építése hosszú időt felölelt, hiszen a 12. században kezdődött, és egészen a 14. századig tartott.

Később aztán több ízben végeztek módosítást a katedrálison a 18. és 19. században is. Az biztos, hogy sosem lesz már a régi, ezért miért ne ötvözhetnénk tudásunkat és a modern építészetet oly módon, hogy még szebbé tegyük?- írja Nerovnya Instagram-oldalán.

Vizum Atelier (Szlovákia)

Vizum Atelier egészen egyedivé változtatná a székesegyházat: könnyűszerkezetes tornyot építene, ami fénycsóvát lövellne az ég felé. A fénysugár nemcsak hangulatkeltést szolgálna, de egyben szimbolizálná a Menny és a Föld kapcsolatát.

Studio Fuksas (Olaszország)

Massimiliano és Doriana Fuksas elképzelésükkel a székesegyház eredeti formája előtt tisztelegnének. A torony Baccarat kristályból épülne, és a nap minden szakaszában csodaszépen, mintegy reménysugárként tündökölne a városban.

NAB Stúdió (Franciaország)

Ez a pályázat leginkább a fenntarthatóságról szól, és a jövőben nagy szerepet adna a Notre Dame-nak a környezetvédelmi edukációban. Az épület tetején ugyanis melegház működne, míg a toronyba méhészetet telepítenének. Döntsön bármelyik pályázat mellett a városvezetés, az biztos, hogy a Notre Dame jó kezekbe kerül.

Budapest ékes épületei madártávlatból

A következő képsorozat egy kis vizuális geg, építészeti kultúrutazás: tanulmány a magyar hagyományos minták alkalmazásáról az építészetben, és egyben a Lechner Ödön munkásságának érdekes bemutatója.

Nyitókép (még a tűz előtt készült): Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük