Hatalmas kincsre bukkantak a Notre-Dame-i romok közt: azt hitték, odaveszett
A Notre-Dame huszártornya tetején álló ereklyetartóról már lemondtak, amikor előkerült.

torony
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Notre-Dame székesegyház huszártornya körül 12 apostolt és négy evangelistát ábrázoló szobor helyezkedett el, a tetején pedig egy rézkakas csücsült, melyben Párizst védelmező ereklyék voltak. A hétfői tűzben a torony teljesen megsemmisült, de a körülötte álló szobrok megmenekültek, mert azokat néhány órával korábban szállították el restaurálásra.

A kakas azonban még a helyén volt, amikor a lángok felcsaptak, így a szakértők biztosra vették, hogy elolvadt a tűzben. Kedden délután a szobrokat felújító cég tanácsadója azt nyilatkozta, hogy az ereklyetartó odaveszett, ám nem sokkal később Jacques Chanut a Twitteren tájékoztatott róla, hogy a törmelékek közt megtalálták az elveszettnek hitt madarat.

kakas

Nem sokkal a torony kigyulladása után a kakasszobor a mélybe zuhant, így elkerülte az olvadást, és viszonylag jó állapotban maradt. Sajnos a benne található, apró méretű ereklyék viszont eltűntek, ezt Patrick Chauvet, a Notre-Dame plébánosa erősítette meg egy tévéműsorban. A kakas tervezett felújítása egyébként júniusban lett volna esedékes, ezért volt még a helyén a többi szoborral ellentétben.

A templom legfontosabb ereklyéi szerencsére sértetlenül megúszták, hála Jean-Marc Fournier-nek. A párizsi tűzoltóság káplánja a tűzoltókkal együtt hatolt be az épületbe, és kimentette a tárgyakat. Köztük volt az a töviskorona, amit IX. Lajos király 1238-ban vitt Párizsba, mert úgy vélte, ez az, amit Jézus viselt.

A cikk az ajánló után folytatódik

A Notre-Dame-i tűzeset az egész világot megrázta. Emmanuel Macron francia elnök hétfő este óta többször is megígérte, hogy újjáépítik a katedrálist, kedd esti beszédében pedig azt mondta, hogy ez öt éven belül megtörténik, és a székesegyház még szebb lesz, mint volt. Több ország, köztük Magyarország is pénzzel támogatja a felújítási munkálatokat, a francia cégek felajánlásai pedig elérik a 600 millió eurót, ami nagyjából 192 milliárd forintnak felel meg.

Kiemelt kép: Getty Images.

Elkeserítő fotók a kiégett Notre-Dame belsejéből

Ennyi maradt a székesegyházból: a tetőszerkezet kétharmada megsemmisült, összedőlt a huszártorony, és a kereszthajó egy része is leégett.

Ezt is szeretjük