Szívmelengető összefogás: magyarok is segítenek a Notre-Dame újjáépítésében
Több magyar város és szervezet is támogatásáról biztosította a franciákat: adományokat is felajánlottak a Notre-Dame újjáépítéséhez.

notre-dame-most
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Tízezer eurót - mintegy hárommillió forintot - ajánlott fel a szegedi önkormányzat az Európa egyik szimbólumának számító, a tűz által súlyosan megrongált párizsi Notre-Dame-székesegyház újjáépítésére - tájékoztatta az önkormányzat kedden az MTI-t. A közlemény szerint 140 éve Párizs segítséget nyújtott a nagy árvíz után Szeged újjáépítéséhez, most az európai szolidaritás jegyében Szeged segít Párizsnak.

A város a felajánlott támogatás mellett adománygyűjtést is indít, a székesegyház újjáépítéséhez nyújtott hozzájárulásokat a Szeged Város Közösségéért Közalapítvány számlájára várják.

Többen csatlakoztak

Nem sokkal később bejelentették, hogy Székesfehérvár önkormányzata, csatlakozva Szegedhez, szintén 10 ezer eurót ad a Notre-Dame újjáépítésére. Cser-Palkovics András polgármester minden olyan önkormányzatot hasonló felajánlásra buzdít, melynek lehetősége van erre. - Ha van város, mely átérzi egy katedrális elvesztésének tragédiáját, az Székesfehérvár - utalt a városvezető az egykori székesfehérvári koronázó templomra, mely ma romként látogatható.

Segít a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége is: ők ezer eurót ajánlottak fel, és gyűjtést indítottak.  Heisler András , a Mazsihisz elnöke a szövetség honlapján azt írta, a Zsidó Világkongresszus alelnökeként javaslatot tett Ronald S. Lauder, a kongresszus elnökének arra, hogy a világ zsidósága nyújtson segítséget a helyreállításhoz.

A közleményben együttérzését is kifejezte a katolikus közösséggel és a francia nemzettel. Szerinte nincs olyan hívő ember a világon, akinek ne marna szívébe a pusztulás. Úgy fogalmazott, az egymás iránt érzett felelősség arra ösztökéli a szervezetet, hogy a szavakon túl szimbolikus adománnyal is segítsék a Notre-Dame újjáépítését.

Budapest is hozzájárul a helyreállításhoz. Tarlós István főpolgármester kedden írt levelet Anne Hidalgo párizsi főpolgármesternek, melyben a budapesti polgárok és a fővárosi önkormányzat nevében együttérzését fejezte ki a székesegyházban pusztított tűzvész miatt. Arról azonban nem beszélt, mekkora összeggel támogatja Budapest a Notre-Dame-ot.

Más országok is segítenének

A gótikus székesegyházban, a francia főváros egyik jelképében hétfőn kora este keletkezett tűz. A lángok a világhírű épület felső részében pusztítottak, összeomlott a felújítás alatt álló katedrális kúp alakú tornya, a huszártorony, és odaveszett a teljes tetőszerkezet. Emmanuel Macron francia elnök a helyszínen azt ígérte, újjáépítik a világhírű párizsi katedrálist.

A cikk az ajánló után folytatódik

Magyarország mellett számos más ország is jelezte, hogy részt kíván venni a székesegyház felújításában, többek közt Lengyelország, Oroszország és az Egyesült Államok is támogatásáról biztosította a franciákat. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke azt nyilatkozta, hogy az Európai Unió mindegyik tagországának részt kellene vennie a megrongálódott épület helyreállításában: nem azért, mert Franciaország erre egyedül nem lenne képes, hanem azért, mert az európaiakat szoros kulturális kötelék fűzi össze.

Fotók: MTI/AP/Thibault Camus.

Elkeserítő fotók a kiégett Notre-Dame belsejéből

Ezt is szeretjük