Nagy mennyiségű ólmot találtak a mézben: a Notre-Dame-i tűzvészből származik
A tűzvészkor a levegőbe került ólmot mutattak ki a párizsi mézekben.

notre-dame
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Megemelkedett ólomszintet mutattak ki azokban a mézmintákban, amelyeket a lángoló Notre-Dame-székesegyházból felszálló füst útjában lévő kaptárakból gyűjtöttek be három hónappal a tavaly áprilisi tűzvész után.

A kanadai Brit Kolumbia Egyetem kutatói különböző fémek koncentrációit vizsgálták a párizsi kaptárakból tavaly júliusában begyűjtött 36 mézmintában - olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

Ólom került a mézbe

Az Environmental Science & Technology Letters című folyóiratban publikált eredmények szerint, noha az ólomszint mindegyik minta esetében az Európai Unió által engedélyezett határértéken belül mozgott, a megfüstölt kaptárakból származó mézek átlagos ólomkoncentrációja négyszer magasabb volt, mint a Párizs környéki területekről származóké, és 3,5-szer magasabb, mint a tűzvész előtt begyűjtötteké.

- A tűvész éjszakáján uralkodó széljárás alapján pontosan behatárolható a füstcsóva mozgásának iránya - magyarázta Kate Smith, a tanulmány vezető szerzője. - Azokban a mézekben mértünk megemelkedett ólomszintet, amelyeket a csóva útjába eső kaptárakból gyűjtöttek be - tette hozzá a szakember.

A kutatók egy 2018-as, párizsi mézkeverékkel, valamint egy 2017-ben a kelet-franciaországi Auvergne-Rhone-Alpes régióból begyűjtött mézmintákkal is összevetették a tűzvész utánról származó mintákat. A legmagasabb ólomkoncentrációt - grammonként 0,08 mikrogrammot - a székesegyháztól öt kilométerre nyugatra lévő kaptárból származó mintában mutatták ki.

A cikk az ajánló után folytatódik

A tűzvész előtt begyűjtött párizsi mintákban grammonként 0,009 mikrogrammnyi ólmot, míg az Auvergne-Rhone-Alpes régióból származókban grammonként 0,002-0,009 mikrogrammot mértek. Az Európai Unió grammonként 0,10 mikrogrammban maximalizálja a szirupok, édesítők és gyümölcslevek ólomtartalmát.

Az ólom gyakori építőanyag volt a 12. századi Párizsban, amikor a Notre-Dame-ot építették. A székesegyház teteje és huszártornya több száz tonna ólmot tartalmazott, amelynek döntő része egyszerűen elolvadt a tűzben, jelentős része azonban a levegőbe került.

- Az, hogy a Notre-Dame huszártornya tele volt ólommal, egészen egyedülálló kutatási lehetőséget teremtett - mondta Dominique Weis, az egyetem munkatársa. - Sikerült kimutatnunk, hogy a méz is egy hasznos jelzője lehet a környezetszennyezésnek olyan intenzív környezetkárosító események után, mint amilyen a Notre-Dame-i tűzvész volt.

Fotók: Getty Images

Váratlan látogatót rögzített a méhész kamerája

Micimackó óta bizonyára mindenki tudja, hogy a medvék odavannak a mézért. Imádatukat azonban nehezen, vagy inkább sehogy sem kontrollálják, ám ezzel gyakran bosszúságot okoznak a méhészeknek.

Ezt is szeretjük