Vita a Notre Dame felújítása körül: a főépítész nem ért egyet az elnökkel
A leomlott huszártorony eredeti formában történő helyreállítását javasolja a főépítész, a kiírt pályázat ellenére.

notre-dame-este
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az áprilisi tűzvészben megrongálódott párizsi Notre Dame felújításáért felelős építész, Philippe Villeneuve a leomlott huszártorony eredeti formájában történő helyreállítását javasolta a Le Figaro című napilapban kedden megjelent interjúban.

Belpolitikai vita alakult ki arról, hogy mi lenne a jó megoldás azt követően, hogy Emmanuel Macron államfő a katasztrófa másnapján azt mondta, nemzetközi építészeti pályázatot hirdetnek a leomlott huszártorony újjáépítésére, és pályázat segítségével döntik el, hogy "az eredeti másolatát építik meg, vagy korunk technikáinak és kihívásainak megfelelő új toronyra van szükség".

Törvény is szabályozza a felújítás lehetőségeit

- Szerintem nem egyszerűen helyre kell állítani a huszártornyot, hanem az eredetei formájában kell azt megtenni - mondta a műemlékvédelmi épületek főépítésze, aki 2013 óta vezeti a katedrális felújítási munkálatait. Emlékeztetett arra, hogy az 1964-ben aláírt Műemlékek és Helyszínek Védelméről szóló Nemzetközi Charta előírja, hogy a történelmi műemlékeket eredeti formájukban kell felújítani.

A köztársasági elnök a tűzvészt követően úgy fogalmazott, hogy olyan invenciózus helyreállítást képzel el, melyet a huszártornyot a 19. században megalkotó Viollet-le-Duc építész munkássága inspirálna, aki saját korában tiszteletteljes kreativitással tudta ötvözni a hagyományt a modernitással. Eugene Viollet-le-Duc 1859 és 1860 között állította helyre a Notre Dame kúp alakú huszártornyát.

Ma könnyebb lesz helyreállítani, mint a 19. században

Az eredetileg 1250-ben épített szerkezetet 1786 és 1792 között bontották le. A főépítész szerint Viollet-le-Duc remekművének nagy ereje a kortalanságban rejlett: egy 13. századi középkori remekművet épített újjá, és ezt kellene most is tenni. Példaként említette a kölni dóm második világháborúban kilőtt ablakainak pótlását.

- Amikor Viollet-le-Duc újjáépíttette a huszártornyot, csak három rajz állt rendelkezésére a régi toronyról, mely akkor már nem létezett. Ma nem ez a helyzet. A leomlott huszártorony nagyon jól dokumentált, minden részletet rögzítettünk. Nem a semmiből kell kezdenünk - hangsúlyozta Philippe Villeneuve.

A cikk az ajánló után folytatódik

Egy április végi felmérés szerint a franciák 54%-a a huszártorony eredeti formájának helyreállítását tartja jó megoldásnak, míg 25%-uk kortárs építészeti megoldást támogatna. Franck Riester kulturális miniszter május elején jelezte, hogy jóllehet, a végső döntést az állam mondja ki, valamilyen formában konzultálni fognak az emberekkel arról, hogy melyik megoldást támogatnák.

A több mint 850 éves gótikus székesegyházban április 15-én a kora esti órákban csaptak fel a lángok, leégett a tetőszerkezet, leomlott a kúp alakú huszártorony. A Párizs szívében, a Cité-szigeten található épület a legjelentősebb európai turistalátványosság, évente 13 millióan keresik fel. A francia kulturális minisztérium által a magánemberek és vállalatok adományának fogadására kijelölt négy hivatalos szervezet több mint 400 millió eurót - 127,7 milliárd forint - gyűjtött össze a Notre Dame helyreállításához.

Az adományok és felajánlások teljes összege ennél jóval magasabb, ha beszámítják a francia állam különböző mecénásainak adományait is. Becslések szerint a teljes összeg elérheti az egymilliárd eurót - 319,2 milliárd forint - is. Ekkora összeget korábban sohasem sikerült adományokból összegyűjteni Franciaországban.

Fotók: Getty Images.

Ilyen tervek érkeztek a huszártorony-pályázatra

A mérnökök és az építészek fantáziáját sikerült megmozgatni a Notre Dame újjáépítésére kiírt pályázattal, mert egyre-másra érkeztek a tervek a világ minden tájáról.

Ezt is szeretjük