Járványguruként ismerték Nostradamust: nemcsak jóslataival próbálta segíteni az emberiséget

Akár hiszünk Nostradamus jóstehetségében, akár nem, van miért tisztelni a XVI. századi francia jövendőmondót.

Nostradamus 03 HISTORY2

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nostradamus a világ egyik legismertebb misztikus jósa, korának leghíresebb „járványügyi szakembere”, vagyis pestisdoktora.

Mai szemmel alapvető higiéniai előírásnak tűnő javaslatai akkoriban felvilágosult gyógymódnak számítottak. Nostradamusnak szombaton egy egész estét szentel a HISTORY2.

Nostradamus jóslata a koronavírusról

Eljő majd egy ikerév, amelyben felemelkedik egy királynő, aki keletről érkezik majd, és aki dögvészt terjeszt majd az éj sötétjében a 7 dombos országban és porrá alakítja át az emberek alkonyát, hogy elpusztítsa és romba döntse a világot.”

Ha úgy dekódoljuk az üzenetet, hogy az ikerév 2020-at jelenti, a királynő a korona metaforája, a 7 dombos ország pedig Itália, akár kísértetiesnek is érezhetjük az állítólag Nostradamustól származó 1551-es próféciát. Ám sajnos hamisítványról volt szó: Nostradamus sosem vetette papírra ezeket a sorokat. Ahogy nincs nyoma A próféciák című híres könyvében a szintén sok helyütt idézett, „Amerikán és Lombardián” végigsöprő nagy csapásnak sem.

Nostradamus élete

A koronavírust tehát nem jövendölte meg a történelem talán leghíresebb jósa, mégis tanulságos felidézni az életét a járvány közepette. Michel de Nostredame 1503-ban született Provence-ban, kikeresztelkedett zsidó orvoscsalád leszármazottjaként. Vallásos nevelést kapott, élete végéig buzgó katolikus volt. Anyai nagyapja hatására kezdett foglalkozni a csillagászattal, az asztrológiával és az orvoslással is. A leghíresebb francia orvosi egyetemre, Montpellier-be iratkozott be, ami arról volt híres, hogy az ott tanulók évente felboncolhatták egy kivégzett gyilkos holttestét, ami akkor kiváltságnak számított.

A pestisjárvány csodadoktora

Orvosi tanulmányait azonban öt év után meg kellett szakítania, mivel az 1520-as években kitört pestisjárvány miatt az egyetem bezárta kapuit. Nostradamus fiatal orvostanhallgatóként felcsapott pestisdoktornak. Ebbéli minőségében bejárta Franciaország legzsúfoltabb, legfertőzöttebb városait Narbonne-tól Carcassone-ig, Toulouse-tól Bordeaux-ig. A pestisdoktorok híres védőöltözetét - széles karimájú kalap, hosszú pálca, fekete szattyánbőr köpeny, gyógynövényekkel töltött madárcsőrmaszk - azonban még nem viselhette, mivel azt csak a következő évszázadban találta fel XIII. Lajos orvosa, Charles Delorme.

Nostradamus 01 HISTORY2
Fotó: HISTORY2

Nostradamus a korban felvilágosult módszerekkel küzdött a járvány ellen, és valószínűleg sok ember életét mentette meg. Kortársai gyakran véreztetéssel vagy higannyal próbálták gyógyítani a kórt, ő ezt elvetette, a járvány után egy könyvben is foglalkozott a bevett módszerek hatástalanságával. Ehelyett a higiéniára helyezte a hangsúlyt: azt tanácsolta a pestis sújtotta városoknak, hogy égessék el mihamarabb a holttesteket, igyanak tiszta vizet, és szellőztessenek. Egy csipkebogyófőzetet is „feltalált”, ami nyilván nem gyógyította a pestist, de C-vitamin-tartalma miatt az immunrendszer erősítésében játszhatott valamekkora szerepet.

Konfliktus az egyetemmel

A járvány után befejezte tanulmányait, de később kiutálták az egyetemről.

- Egyetemi tanulmányait Montpellier-ben végezte, ahol később tanár is lett. Majd orvosi gyakorlatra adta magát, s a pestisjárványok alatt önfeláldozással és akkora tudással működött, hogy nevét a legjobb hírű orvosok sorában emlegették. A kari konkurencia sanda szemmel nézte a népszerűséget, s mert másképpen nem tudtak neki ártani, kálvinizmussal vádolták meg. Ekkor Nostradamus, kedvét vesztve, felhagyott az orvosi gyakorlattal, és visszavonult egy kis dél-franciaországi városba, Salonba - szólt a neves kultúrtörténész, Ráth-Végh István írásában.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Itt élte le aztán további életének nagy részét. Első feleségét és két gyermekét elvitte egy betegség, ami ellen nem találta meg a csodaszert. 1536 és 1544 között itáliai vándorútra ment, de amikor Franciaországban újra országos pestisjárvány tört ki, hazatért segíteni. Az újabb járványt is túlélte, újra megnősült, letelepedett, és olaszországi kozmetikai ismeretei révén sok gyógyulni vagy szépülni vágyó gazdag páciens kereste fel.

Salon város csatornázási terveit - a köztisztaság járványügyi jelentőségének tudatában - nemcsak szóban, de magánvagyonából is támogatta. És itt írta meg híres jóslatait is, amelyek miatt neve máig fennmaradt, és amelyek hatásáról a HISTORY2 különleges műsorfolyama is megemlékezik.

Máglyán égették meg a papot! Képeken 8 híres mágus a történelemből

A mágusok nézeteik miatt nemritkán kerültek összetűzésbe magas rangú egyházi főkkel, a perek pedig gyakran máglyahalállal végződtek.

(Képek forrása: HISTORY2)

Ezt is szeretjük