Nőügyek: összekapott a Fidesz az MSZP-vel

Hogy jön ide Bajnai?

Az MSZP szerint a Fidesz elhanyagolta a nőket, a Fidesz szerint Bajnai tehet mindenről.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az MSZP szerint a kormány az elmúlt években elhanyagolta a magyar nőket, a Fidesz-KDNP politikáját ugyanis a háziasszonynak a konyhában a helye felfogású macsó cinizmus uralja.

Az MSZP nőnapi ünnepsége, fotó: MTI, Bruzák Noémi

A Fidesz szerint a nők és édesanyák cserbenhagyása miatt a Gyurcsány- és a Bajnai-kormánynak van elszámolnivalója.

Díszként tartja számon a nőket a Fidesz

Gurmai Zita, a szocialista párt nőtagozatának elnöke az MSZP szombati budapesti nőnapi díjátadó ünnepségén arról beszélt, talán a magyar nőknek a legfontosabb a Fidesz-KDNP-kormány leváltása, mert a kabinet otthoni díszként tartja őket számon, amit szerinte az is mutat, hogy Orbán Viktor miniszterelnök beszédeiben rendszeresen háziasszonyoknak szólítja a nőket.

Az ellenzéki politikus szerint a Fidesz elhanyagolta a nőket, és ezt most kommunikációs kampánnyal próbálják ellensúlyozni. Azt mondta, nem hisznek a kormánypárt ígéreteiben, helyettük tetteket várnak, például nőbarát gazdaság-, társadalom- és szociálpolitikát. Véleménye szerint ehhez szükség lenne arra, hogy ismét alkotmányba foglalják: egyenlő munkáért egyenlő bérezést kell biztosítani. Emellett szorgalmazta, hogy az alaptörvényből vegyék ki az abortusz tilalmát lehetővé tevő rendelkezéseket.

Az ünnepségén Horváth Csaba, a párt alelnöke Juhász Gyula versével köszöntötte a párt székházában megjelenteket, majd Mesterházy Attila pártelnökkel és Gurmai Zitával közösen átadták az MSZP Szegfű-oklevélét, Szegfű-díját és Közéleti díját. Utóbbi elismerést Kaczvinszky Barbara színész, újságíró, Rónai Egon újságíró, az ATV műsorvezetője, Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda volt vezetője, Szalai Anna, a Népszabadság újságírója, valamint - a legnagyobb taps mellett - Szepesi György rádiós sportújságíró vehette át.

- 2014-ben ezt a bandát elzavarjuk - mondta Mesterházy Attila, aki Szepesi György kijelentésére, miszerint a választást meg kell nyernünk, reagált így. Az MSZP elnöke szerint pártja történelmet ír majd a következő évben, azt követően pedig erősebbé, igazságosabbá, szabadabbá és demokratikusabbá teszik Magyarországot. Mint mondta, ebben a munkában komoly szerepe lesz a párt nőtagozatának és a nőknek, akik képesek lehetnek új, kompromisszumokra nyitott politikai stílust képviselni.

Gurmai Zita záróbeszédében azt ígérte, hogy az MSZP kormányra kerülve kitüntetett figyelmet szentel majd a nőknek, ezt megelőzően azonban aktív kampánytevékenységre lesz szükség. Jelezte ugyanakkor, nem történhet úgy, hogy miénk a munka, és az uraké a mandátum. Az MSZP nőtagozatának elnöke ezzel összefüggésben biztatónak nevezte, hogy a pártvezetésben kérés nélkül hallható a parlamenti női kvóta bevezetésének szándéka.

Bajnai a hibás

- A nők és édesanyák cserbenhagyása miatt a Gyurcsány-Bajnai-kormányoknak van elszámolnivalójuk - reagált a Fidesz Gurmai Zita szombati szavaira.

A Fidesz-frakció szerint a Gyurcsány-Bajnai-kormányok a bankárkormányzásuk alatt elszabadult devizahitelekkel több százezer magyar feleséget és édesanyát tettek tönkre lelkileg, egészségileg és anyagilag. Az MTI-hez eljuttatott közleményükben azt írták: a baloldal nemhogy nem segítette, de büntette a gyermeknevelést és a gyermeknevelés melletti munkavállalást. Nem létezett családi adókedvezmény, a nők munkavállalását semmivel sem támogatták, Bajnai Gordon megszorító csomagja elvette a kisgyermekes édesanyáktól a hároméves gyest - tették hozzá.

A baloldal, ha rajta múlna, ugyanazt a családellenes politikát folytatná, mint korábban, eltörölné a családi adókedvezményt és bruttósítaná a gyest - olvasható a közleményben. Hangsúlyozták: ma egymillió édesanya számíthat a családi adókedvezményre, visszaállították a hároméves gyest, és eddig százezer nő élt a 40 év munka után igényelhető nyugdíjjal.

Hozzáfűzték, a munkahelyvédelmi akcióterv kiemelt védelmet ad a nőknek: három éven át adókedvezményt nyújtanak részmunkaidős foglalkoztatásukhoz és a munkába való visszatérésükhöz. Ennek is köszönhető, hogy 2012-ben 20 éves rekordot döntött a nők foglalkoztatása - írták.

Ezt is szeretjük