Döbbenetes adatok derültek ki! Így marad le a fizetésed évről évre
Ha nem a megfelelő szakmát választod, halmozottan hátrányosan érinthet a döntés.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Educatio diplomás pályakövető rendszere szerint egyre rosszabb a helyzet, ami a férfiak és nők közti bérszakadékot illeti. A nők évről évre jobban leszakadnak a keresetek terén.

Bizonyos területeken ebből a szempontból jobb a nők helyzete, de kétszer is érdemes meggondolni, hogy informatikusnak állj.

Esélye sincs a nőknek a férfiak fizetésére

2011-ben még "csak" 40 ezer forinttal kapott kevesebbet egy női munkavállaló, mint egy férfi. Egy évvel később ez már 45, tavaly pedig már 50 ezer forintra nőtt a különbség - számolt be róla a Magyar Nemzet.

Az is kiderült a felmérésből, hogy a családi pótlék összege évek óta változatlanul 12 200 forint, így ezzel sincs esélye egy nőnek arra, hogy ledolgozza bérhátrányát.

Az sem mindegy, milyen pályát választasz. Ha például az egészségügyben helyezkedsz el, alig maradsz le férfi kollégáid bérétől, ám a gazdasági szektorban már sokkal rosszabbul érezheted magad.

A legigazságtalanabb az informatikusok béreloszlása, ebben a szakmában ugyanis jóval az átlag felett, 64 ezer forinttal keresnek többet a férfiak.

Az Európai Unión belül mindenhol nagy probléma a nők alacsonyabb bére a férfiakéhoz viszonyítva. Legnagyobb különbség meglepő módon az általában az egyenlőség terén élenjáró Németországban tapasztalható. Itt a nők 25%-kal kapnak kevesebb bért munkájukért.

A női államtitkárok nem keresnek kevesebbet férfi társaiknál. Nézd meg, kik azok a nők, akik a kormányban dolgozhatnak!

Katonaként jobban kereshetsz, mint egy tanár

A nők munkavállalása terén hazánkban alig történt előrelépés a utóbbi években. Legutóbb az Alkotmánybíróság tett sokat a helyzet javításáért, amikor eltörölte a Munka Törvénykönyve azon rendelkezését, mely szerint egy várandós nő gyakorlatilag védtelen lett volna munkahelyén, a munkáltató bármikor megszabadulhatott volna tőle.

Az Educatio felmérése szerint a szakmák közt is óriási bérkülönbségek tapasztalhatók. Egy mérnöki diplomával a szakmáján belül elhelyezkedni tudó fiatal kezdő fizetése akár háromszorosa is lehet annak, amennyit egy kezdő pedagógus kap. A felmérésből kiderül, hogy a közszférában csak rendészeti, katonai vagy közigazgatási területeken érdemes elhelyezkedni, ha versenyképes bért szeretnél.

Ezt is szeretjük