12 ember, aki megváltoztatta a világot - Ők 2019 hősei a Svéd Akadémia szerint
Az elmúlt napokban kiderült, kik a 2019-es év Nobel-díjasai.

nobel-dij
beauty and style
Top olvasott cikkek

A héten bejelentették, kik kapják 2019-ben a Nobel-díjakat. Hétfőn az orvosi-élettani, kedden a fizikai, szerdán a kémiai, csütörtökön az irodalmi, pénteken pedig a békedíj idei tulajdonosainak kilétére derült fény. A kitüntetettek kategóriánként 9 millió svéd koronával, vagyis körülbelül 276 millió forintos összeggel gazdagodnak.

A Nobel-díjat a svéd kémikus és feltaláló, Alfred Nobel alapította. 1895. november 27-én kelt végrendeletében meghagyta: vagyonának kamataiból évről évre részesedjenek a fizika, kémia, orvostudomány, továbbá az irodalom legjobbjai, valamint az a személy, aki a békéért tett erőfeszítéseivel a díjat kiérdemli. A díjakat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia ítéli oda.

1968-ban a Svéd Bank kezdeményezésére a tudományos munkásság nobeli elismerése kiegészült a Közgazdasági Nobel-emlékdíjjal. A díjat hivatalosan Alfred Nobel-emlékdíjnak nevezik, a 2019-es kitüntetett nevét hétfőn jelentik majd be. A díjátadó ünnepséget hagyományosan december 10-én, Nobel halálának évfordulóján rendezik.

Kiemelt kép: Getty Images

Ezt is szeretjük