Jó hír a kormánytól: nő a családi adókedvezmény összege
Varga Mihály bejelentése alapján már jövőre emelkedhet a kedvezmény. Elárulta, mennyivel.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a szerdai kormányülés szünetében tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy jövőre nő a kétgyermekes családok által igényelhető adókedvezmény mértéke. Azt is elárulta, hogy a kormány támogatja a személyi jövedelemadó 15%-ra csökkentését.

Varga Mihály kiemelte, hogy a kormány a jövőre tervezett adóintézkedésekkel továbbra is azt az elvet követi, hogy a munkát, jövedelmet terhelő adókat csökkenti, a családokat, a gyermeknevelést adókedvezményekkel támogatja, a rászorulókat pedig egyes élelmiszerek áfájának csökkentésével segíti.

A kétgyermekesek adókedvezményéről elmondta, hogy a jelenlegi 10 ezer forintról évente növekedve 2019-re éri el a 20 ezer forintot; első lépésként jövőre 12 500 forintot lehet majd adókedvezményként igénybe venni gyermekenként.

Az előző nap ismertetett és a kormány által támogatott javaslatok között sorolta fel Varga Mihály a személyi jövedelemadó csökkentését 15%-ra, a sertés tőkehús áfájának 5%-ra történő mérséklését, a kétgyermekesek családi adókedvezményének növelését és közigazgatási díjak csökkentését, egyesek eltörlését.

Az áfacsökkentés miatti bevételkiesésnél számolnak azzal is, hogy ez segíti majd a gazdaság fehéredését, erre jó példa az élősertésre, a hasított félsertésre vonatkozó korábbi adócsökkentés.

Kiemelte, hogy az adócsökkentési intézkedések fedezetét a gazdasági növekedés teremti meg, hiszen a kormány 2,5%-os bővüléssel számol 1,8%-os infláció és 2% körüli államháztartási hiány mellett.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Ezt is szeretjük