Ez lehet az új netadó: ismét darázsfészekbe nyúlt a kormány
Újra komoly tiltakozások a felsőoktatásban és az egészségügyben. Netadó 2?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Tiltakoznak a diákok, és tiltakoznak a kórházi ápolók is. Az egyik területen az a gond, hogy a kormány komoly változásokra készül, a másikon pedig éppen az, hogy évek óta nem tesz semmit.

Te tudod, hogy pontosan mi verte ki a biztosítékot a hallgatóknál és az ápolóknál? És vajon miért nyúl ilyen darázsfészekbe a kormány? Ezekre kerestük a választ.

Szakokat szüntet meg a kormány, nem tudni, miért

Tiltakoztak a diákok az ELTE Társadalomtudományi Karán, mert a kormány azt tervezi, hogy megszüntet két szakot. A karon tegnap információs sztrájkot tartottak, melynek keretében megtartották ugyan az előadásokat, de azokon az egyetem helyzetével foglalkoztak.

A diákok és tanárok az ellen tiltakoznak, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma - EMMI - bejelentette, felülvizsgálják a felsőoktatási rendszert, melynek eredményeképp megszűnhet több szak. Ezek közül kettő - nemzetközi tanulmányok és társadalmi tanulmányok alapszak - szak megszűnése is érinti a Társadalomtudományi Kart, ami miatt az egész kar megszűnhet.

A kormány két éve már racionalizálás címén egy sor szaktól vonta meg az állami támogatást, ilyen volt a fenti kettő is. Érthetetlen, hogy ha az állam már nem ad pénzt a szak fenntartására, akkor miért akarja lényegében betiltani. Márpedig ez a két szak az után is népszerű maradt, hogy félévenként 200 ezer forintnál is többet kértek el a hallgatóktól, így egyértelmű, hogy a hallgatók igénylik az itt megszerezhető tudást és papírt.

Ráadásul e két fizetős szak adta ki az ELTE TÁTK bevételének 60%-át, amit a hallgatók önköltségéből szedtek össze. Ha ezután tényleg nem lehet még önköltséggel sem tanulni ezeken a szakokon, úgy bevételei több mint felének - 175 millió forint - elvesztése után az egész kar megszűnhet, így a többi szakot is magával ránthatná.

Update
Kedden délután Palkovics László felőoktatásért felelős államtitkár azt mondta az MTI-nek, hogy megmarad a nemzetközi tanulmányok és a kommunikáció szak, illetve az ipari termék- és formatervező szak a jövőben is, a pszichológia képzés továbbra is osztott marad.

A két szak megszűnése természetesen nemcsak ez ELTE említett karát, de más egyetemeket is nehéz helyzetbe hozhat. A Budapesti Műszaki Egyetem is tiltakoztak tegnap, ugyanis a kormány tervezete kivezetne több mérnöki szakot is. Ilyenek az ipari terméktervező mérnök, illetve a műszaki menedzser alapszakok.

Nincsenek reformok, nem lesz pénz sem?

Tegnapi cikkünkben mutattuk be azokat az ápolókat, illetve az őket támogató kollégáikat, akik fekete hétvégét szerveztek.

Az egész onnan indult, hogy Sándor Mária feketébe öltözve tiltakozott azért, mert a kórház nem fizette ki neki a túlóráért járó plusz juttatást. A Péterfy Sándor utcai kórház vezetősége megtiltotta a fekete ruha viselését az ápolónőnek, aki emiatt felmondott, de egy tiltakozó hullámot indított el.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma korábban azt állította, nincsenek elmaradt túlórapénzek az egészségügyben. Ehhez képest Balog Zoltán miniszter vasárnap este már arról beszélt, ki kell fizetni az ápolóknak, ami nekik jár. Sándor Mária az RTL Klub Házon kívül című műsorában beszélt először arról, milyen nehéz körülmények közt kell dolgozniuk a hazai ápolóknak. Elmondta, hogy rendkívül leterheltek, sokat kell túlórázni, miközben az ezért járó plusz pénzt nem kapják meg.

A kormány az egészségügy rendbetételét évek óta halogatja, de szerkezeti átalakítások nélkül valószínűleg pénzt nem akarnak az ágazatba ölni, hiszen előbb-utóbb a rossz rendszerben az is elfogyna. Az átalakításokra viszont még most sincs konkrét tervezete a kormánynak, jelenleg is csak ötletelnek, ráadásul a tavasszal elillant kétharmad után még nehezebb lesz kényes törvényeket elfogadtatni.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt; Facebook.com/Ápoló/Nőkért - Feketében

Ezt is szeretjük