A fideszes haveroknak játszották át az állami földeket
Harangozó Gábor felfüggesztést követel az állami földbérleti pályázatokkal kapcsolatban.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az MSZP arra szólítja fel Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztert, hogy vonja felelősségre azokat, akik eltussolták a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet - NFA - ellenőrző bizottságának egyik jelentését és függessze fel az állami földbérleti pályázatokat.

Erről Gőgös Zoltán, a mezőgazdasági bizottság szocialista alelnöke és frakciótársa, Harangozó Gábor, a testület ellenőrző albizottságának elnöke beszélt csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatójukon.

Szubjektív döntéshozatal?

Harangozó Gábor kiemelte, hogy az NFA ellenőrző bizottsága tavaly október 25-én fogadott el egy olyan jelentést, amelyik megerősíti, hogy a kormány az állami földeket a fideszes haveroknak játszotta át. Az ellenzéki politikus közölte: a jelentést csak a mezőgazdasági bizottság ellenőrző albizottságának e heti ülésén ismerhették meg. Akik korábban látták az iratot, azok miért nem intézkedtek a vitatott pályázatok felbontásának érdekében? - tette fel a kérdést.

Gőgös Zoltán a jelentést idézte, miszerint a földpályázatok során a teljes pontszám 40%-át kitevő szubjektív pontok minden esetben döntően befolyásolták a végeredményt. A nyertesek esetenként fel nem lelhető indokok nélkül kaptak magas pontszámokat, pedig terveik nem voltak kiemelkedőek - folytatta, hozzátéve: a jelentés arra is kitér, hogy a szubjektív módon adható pontok túlzó aránya, valamint az, hogy bizonyos elemek elbírálására nincs egységes eljárásrend, befolyásolhatta a pályázatok végkimenetelét.

Az MSZP szerint a jegyzőkönyv eltussolása a teljes földbérleti pályázati rendszer hitelességét aláásta - jelentette ki a szocialista képviselő. Közölte, arra szólítják fel Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztert: hétfőig nyilatkozzon arról, kivel szemben és milyen eljárást fog indítani az ügyben. Egyúttal felszólította a tárcavezetőt, hogy függessze fel az új állami földbérleti pályázatokat.

Korábbi botrányok

Vadai Ágnes a Demokratikus Koalíció tagja tavaly májusban arra kérte az embereket, hogy segítsenek összegyűjteni azokat az országosan még nem ismert, helyi ügyeket, amelyek oligarchákkal és kifogásolható földbérletpályázatokkal kapcsolatosak.

Megemlítette, hogy a korábbi APEH-elnök tulajdonolta Közgép Zrt. sorozatosan nyeri el az állami megbízásokat, a Mahir Magyar Hirdető Zrt. pedig - amelynek Simicska Lajos a vezérigazgatója - a hirdetési piac meghatározó szereplője. Kitért arra is, hogy számos állami megrendelést kapott az a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt., amelynek korábban Pintér Sándor belügyminiszter volt a tulajdonosa.

Bírálta a földbérletpályázatok rendszerét is, mondván, hogy nyert már állami földet műkörmös és futballakadémia-vezető is, ami szerinte egyértelműen azt támasztja alá, hogy a bírálatkor az egyetlen szempont, hogy a pályázónak jó fideszes kapcsolatai legyenek.

Ezt is szeretjük