Jól járt az exállamtitkár - Zsíros megbízás Navracsicstól
2011 óta több mint 10 millió forintot kapott tanácsadásért egy fideszes exállamtitkár ügyvédi irodája.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Idén február végén a Demokratikus Koalíció feljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen az Országos Bírói Hivatal ellen hűtlen kezelés miatt, miután az Átlátszó megírta, hogy a Pál és Kozma Ügyvédi Iroda 30 ezer forintos óradíjért látja el az OBH képviseletét a kényszernyugdíjazott bírák pereiben.

Navracsics Tibor, fotó: Fidesz

A megbízással kapcsolatban több kérdés is felmerül, például az, hogy miért is éri meg ügyvédi irodát alkalmazni azokban a perekben, amelyekben az OBH eleve csak vesztes lehet, hiszen az Alkotmánybíróság kimondta, hogy a bírák kényszernyugdíjazása alkotmányellenes.

2011 óta adnak tanácsokat a KIM-nek

Az ügyvédi irodával nemcsak az OBH, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium is szerződött, 2011 óta minden évben. Mint az a kormany.hu-ra feltöltött szerződésekből kiderül, a Navracsics által vezetett minisztérium 2011-ben 3,6 millió forintra szerződött a céggel munkajogi tanácsadásra, a "megbízó igénye szerint a megbízó által meghatározott speciális szakértelmet igénylő kérdésekben, amely különösen az alábbi feladatokat foglalja magába: keresetlevelek, perképviseleti stratégia, illetve munkajogi jogszabályok véleményezése".

Az ügyvédi iroda ugyanezen feladatokért 2012-ben már 4,2 millió forintot kapott, 2013-ban pedig már 4,68 millió forintot, szintén ugyanerre. Ez egyébként összesen 12,48 millió forint. Hogy az ár miért ment fel 1 millió forinttal két év alatt, azt egyelőre nem lehet tudni.

Fideszes exállamtitkár érdekeltsége

A Pál és Kozma Ügyvédi Iroda Pál Lajos érdekeltsége. Pál Lajos az első Orbán-kormány alatt 1998-tól 2000-ig a Szociális és Családügyi Minisztérium jogi helyettes államtitkára volt, ezután 2001-ig miniszterelnöki megbízott, majd 2002-ig humánpolitikai helyettes államtitkár.

Az ügyvédi iroda korábban a MÁV-nak és a BKV-nak is adott munkajogi tanácsokat, mindkét cégnél botrány volt a végkielégítésekből. Pál Lajos az origo.hu-nak akkor azt mondta, az ügyvédi irodának nem volt köze azoknak a menedzserszerződések megkötéséhez, amelyekre hivatkozva a BKV-nál és a MÁV-nál tízmilliós végkielégítéseket kifizették, azt viszont már nem tudta megmondani, hogy kik fogalmazták meg ezeket a szerződéseket.

Ezt is szeretjük