Tényleg kecskemétnyi ember lepte el Budapest utcáit?

Sok számot hallhattunk a tegnapi tüntetés létszámáról. De vajon mi az igazság, hányan lehettek?

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Tegnap este rég látott tömeg lepte el a budapesti utcákat. Az internetadó ellen tüntetők számáról sok, egymásnak ellentmondó becslés jelent meg a sajtóban. Valóban ez volt az eddigi legnagyobb ellenzéki megmozdulás?

Százezer kontra néhány tízezer

A Reuters hírügynökség helyszíni tudósítója szerint százezer ember vonult fel tegnap este az internetadó bevezetése ellen tiltakozva Budapesten. Alighanem ez a legmerészebb becslés a demonstrálók számáról.

Az Index.hu szakértőre hivatkozva arról írt még a tüntetés alatt, hogy nagyjából 30-40 ezer ember lehetett kint.

Abban talán minden helyszíni tudósító egyetértett tegnap, hogy jóval többen vettek részt a keddi demonstráción, mint a két nappal előtte tartott vonuláson. Akkor is dúlt a számháború, és sok tudósításban már akkor is a több tízezer, illetve a 40 ezer fő hangzott el.

Annyi bizonyos, hogy amikor a sor eleje már az Erzsébet híd végére ért, a vége még az Astoria környékén járt. Ez alapján pedig nem kérdés, hogy a tegnapi volt az elmúlt évek legnagyobb létszámú kormányellenes demonstrációja.

Kormány ellen nem sokszor tüntettek ennyien

Korábban a Milla által szervezett megmozdulások és a 2012-es Operaház elé szervezett tüntetés vonzottak több tízezer embert, bár hivatalosan megerősített információt akkor sem kaphattunk a létszámot illetően. A különféle becslések 20 és 50 ezer fő közé tették az ezeken megjelentek számát.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

2006-ban az őszödi beszéd kiszivárgása után gyűlt össze több tízezres tömeg a Kossuth téren. Ezt megelőzően még a Demokratikus Charta 1992-es egyik megmozdulása vonzott szintén tízezreket, illetve az 1990-es taxisblokád alkalmával voltak ennyien az utcán szervezetten.

Bár a Békemenet nem kormányellenes megmozdulás volt, sőt, azt pont a kormány támogatására szervezték, 2012. október 23-án egyes források szerint 150 ezer résztvevője volt a menetnek. Az akkori fotók alapján a tegnap esti tömeg leginkább ehhez mérhető. 

Ezt is szeretjük