Így ijesztget Orbán Viktor: külföldi lapok a tegnapi tüntetésről
Nem csak a hazai sajtóban vált vezető témává a tegnapi demonstráció. Így látták külföldön.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Több tízezer fősre duzzadt tegnap az internetadó ellen tiltakozó tömeg Budapesten, ami nem csak a hazai sajtóban vált vezető hírré.

Az internetadóval és az ellene felszólaló tüntetőkkel több nagy hírügynökség is foglalkozott hétfő reggelre virradóra. Hongkong Budapesten, és a befektetők ijesztgetése.

Hongkong szelleme Budapesten

Egyes külföldi lapok már a kormány múlt heti bejelentése után írtak a sok vitát kiváltó és a világon egyedülálló adótervezetről, mely 150 forintos adóval sújtaná gigabyte-onként az adatforgalmat.

A vasárnapi tüntetés a hivatalos rendezvény után némileg váratlanul erőszakos fordulatot vett, néhány száz tüntető a Fidesz székháza elé vonult, egyesek pedig a kaput bedöntve az épület udvarára és erkélyeire is bejutottak.

A France24.com főleg a tüntetés célját, az internetadó bevezetésének megakadályozását emelte ki. A francia AFP hírügynökségre hivatkozva az eseményeket a hongkongi tüntetésekhez hasonlítják.

Mint ismert, a kínai különleges státuszú városban hetek óta tüntetnek főként diákok az ellen, hogy a pekingi kormány korlátozná a beígért szabad választásokat.

A BBC tudósítása a látványos mobiltelefonos élőképet és a kormányzó párt székházának megrongálását emeli ki. A brit közszolgálati csatorna megemlíti, hogy a tüntetés nemcsak az internetadóról, hanem arról is szólt, hogy a szervezők szerint az Orbán-kormány el kívánja távolítani az országot Európától. A BBC azt is megemlíti, hogy a Fidesz még a tüntetés idején bejelentette, módosító indítványt csatolnak a jövő évi adótörvényekhez, melynek értelmében például magánszemélyeknek havi 700 forintban maximalizálnák az adó mértékét.

Tovább nő a szegénység, a befektetők megijedtek

A Reuters a szervezőket idézve kiemeli, hogy félő, az internetes adatforgalom megadóztatása mélyíti a szakadékot a tehetősebb és a leszakadó társadalmi rétegek között, illetve nemcsak a magánszemélyek, de a kevés pénzből gazdálkodni kénytelen iskolák is megsínylik az új adót.

A világ egyik vezető hírügynöksége felidézi, hogy az Orbán-kormány az utóbbi években különadók egész sorát vezette be a bankszektorban, az energetikai vállalatok körében, illetve a telekommunikációs cégek számára. A kormány ezzel igyekszik egyensúlyban tartani a költségvetési egyensúlyt, miközben veszélyezteti egyes cégek profitját, és elijeszti a külföldi befektetőket - írja a Reuters.

A Russia Today orosz hírcsatorna oldalán hosszú anyagban foglalkozik a tegnapi tüntetéssel. A cikk Twitter-üzeneteket is közöl, például Neelie Kores volt európai biztosét, aki szégyennek nevezte az internetadó ötletét a közösségi oldalon.

Az internetadó ötlete a net művészeit is megihlette, még a bejelentés napján több vicces mém is készült a témában. Itt megnézheted a legjobbakat.

Fotók: mindegyik MTI/Beliczay László.

Ezt is szeretjük