Lenyűgöző fotón a jeges óriásbolygó: 30 éve nem készült ilyen részletes kép a Neptunuszról

Nagyon különleges képeket készített a Neptunuszról a James Webb űrtávcső.

Részletes fotón a Neptunusz
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Nagyon különleges képeket készített a Neptunuszról a James Webb űrtávcső (JWST), derül ki a 24.hu IFLScience írása alapján készült cikkéből.

Már több mint harminc éve nem készült ilyen részletes kép a bolygó híres gyűrűiről. 

Részletes fotón a Neptunusz

A jeges óriásbolygót nem könnyű megörökíteni, utoljára a Voyager-2 űrszondának sikerült jó minőségű képeket készítenie róla, írja a cikk. 

A most közzétett, James Webb űrtávcső által készített képek a részletességük miatt nagyon egyediek, az elmúlt harminc évben nem készültek hasonlók. 

A JWST-nek többször is sikerült megörökítenie a Neptunuszt és annak környezetét a közelmúltban, a bolygó 14 ismert holdjából hétről fotót is készített, derül ki a cikkből.

A Hubble űrtávcsővel ellentétben a James Webb az infravörös spektrumban folytat vizsgálatokat. Ez a fajta sugárzás könnyebben áthatol az űrben található gázokon és poron, ezért a JWST távolabbra "lát", és részletesebb képeket rögzíthet és a képein a Neptunusz nem tűnik annyira kéknek, mint a Hubble fotóin.

A Neptunusz keringési ideje 164 év az Európai Űrügynökség közleménye szerint. A bolygó térsége igen fényesnek tűnik a James Webb adatai alapján. Az űrteleszkóp által készített fotón egy korábban is ismert örvény fedezhető fel a bolygó déli pólusánál. A JWST-nek ráadásul egy eddig nem ismert felhősávot is sikerült dokumentálnia a térség közelében, írják.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Ritka jelenség lesz látható az égen vasárnap és hétfőn: közel hatvan éve nem történt ilyen

Nagyon egyedi élményben lehet része azoknak, akik vasárnap és hétfőn felnéznek az égre.

Ritka jelenség lesz látható az égen vasárnap és hétfőn: közel hatvan éve nem történt ilyen

Nagyon egyedi élményben lehet része azoknak, akik vasárnap és hétfőn felnéznek az égre.

Elolvasom

Borítókép: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük