Ezekre a kérdésekre nem lesz kötelező válaszolni a népszámláláson: túl érzékenyek lehetnek
A legtöbb kérdésre kötelező válaszolni, ez alól csak néhány érzékenyebb témájú kérdés jelent kivételt.

GettyImages-1349692694 (1)
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Holnap elkezdődik a népszámlálás, amin kötelező lesz a részvétel. A kérdőíveket online is ki lehet majd tölteni.

A legtöbb kérdésre kötelező válaszolni, ez alól csak néhány érzékenyebb témájú kérdés jelent kivételt. 

Ezekre a kérdésekre nem lesz kötelező válaszolni

Október 16-ig az interneten is meg lehet válaszolni a holnaptól kezdődő népszámlálás kérdéseit. Azon háztartásokat, amelyekből nem érkezett online kérdőív október 17-től november 20-ig számlálóbiztosok keresik fel, derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) sajtótájékoztatójából. 

Akiket nem érnek el a számlálóbiztosok, azok a pótösszeírás idején, november 20. és 28. között a polgármesteri hivatalokban tehetnek majd eleget adatszolgáltatási kötelezettségüknek.

GettyImages-1132115540
Fotó: Luis Alvarez / Getty Images Hungary

Tóth János a Jegyzők Országos Szövetségének elnöke arra számít, hogy a szombaton nulla órakor kezdődő népszámlálás és lakásösszeírás kérdőíveinek 40-50 százalékát online tölti majd ki a lakosság, derül ki a Népszava cikkéből.

Nagy változás az idei népszámlálásban a 2011-eshez képest, hogy akkor még nem kellett megadni a nevüket a kérdőív kitöltőinek. Ez most azért változott meg, mert állítólag ezek a személyes adatok kizárják, hogy valaki több helyen is szerepeljen az országos névsorban, írják. 

Elképzelhető azonban, hogy a név megadása egyes embereket elriaszthat attól, hogy válaszoljanak az elsősorban vallásra és nemzetiségre vonatkozó, érzékenyebb kérdésekre, amelyekre egyébként nem is kötelező válaszolni. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A mostani népszámlálás során egyébként már második nemzetiséget is meg lehet adni, így például azok, akik magyarnak és romának is tekintik magukat, nem kerülnek választás elé.

A vallási hovatartozás kinyilvánítása szintén érzékeny terület lehet. A Magyar Ateista Társaság (MATT) például nemrég az alapvető jogok biztosához fordultak, mert a KSH megszüntette az ateisták külön válaszlehetőségét, és a mostani kérdőívben a vallások kategóriában szerepel az ateizmus, derül ki a cikkből. 

Minden magyarországi lakcímre megérkezik a felkérőlevél a napokban: mit kell tenned a kóddal?

Mindenkinek kötelező a részvétel.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük