Itt vannak a népszámlálós csalók - Erre kell nagyon vigyázni
A népszámlálást kihasználó adathalászokra figyelmeztet az Országos Rendőr-főkapitányság.

GettyImages-1396532953
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A népszámlálást kihasználó adathalászokra figyelmeztet az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Kommunikációs Szolgálata.

A csalók fontos információkat próbálnak begyűjteni a gyanútlan kitöltőktől, derül ki az ATV.hu cikkéből

Így dolgoznak a népszámlálós csalók

Különösen óvatosnak kell lennie azoknak, akik online töltik ki a népszámlálási kérdőívet. A kitöltők a https://belepes.nepszamlalas2022.hu/ zárt rendszerben, a háztartás címére levélben kézbesített egyedi belépési kóddal belépve tudják megadni az adataikat. 

Az oldalra való belépéskor nagyon fontos meggyőződni róla, hogy az URL-cím előtt ott van a https:// kitétel vagy egy zöld lakat és a "Biztonságos" megjelölés. 

GettyImages-632167315
Fotó: Kathleen Finlay / Getty Images Hungary

Az gyanúra adhat okot, ha egy oldalon csak a kitöltő anyagi helyzetére, személyes adataira és bankszámlaadataira kérdeznek rá, írják. A hivatalos kérdőívek kitöltési ideje legalább 30 percet vesz igénybe. 

A rendőrség a honlapján arra kéri a kitöltőket, hogy ha gyanús oldalra tévednek, akkor ne mentsék el az információkat, és ne küldjék el azokat sehová.

A cikk az ajánló után folytatódik

A népszámlálási kérdőíveket október 1. és október 16. között lehet az interneten kitölteni, ezt követően számlálóbiztosok keresik fel a háztartásokat. Akik nem élnek ezekkel a lehetőségekkel, november 21. és november 28. között a település jegyzőjénél jelentkezve tehetnek eleget adatszolgáltatási kötelezettségüknek, írják. 

Eddig lehet részt venni a 2022. évi népszámlálásban: itt az online kérdőív hozzá

A népszámlálás révén pontos és részletes képet kaphatunk hazánk népességének nagyságáról, demográfiai jellemzőiről, egészségi állapotáról, iskolázottságáról, foglalkoztatottságáról, nemzetiségi és vallási összetételéről, élet- és lakáskörülményeiről.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük