Hamarosan jelentősen csökken a Föld népessége: utoljára a pestis idején történt ilyen

Évszázadok óta először fordult elő, hogy nagymértékben csökkent a Föld népessége.

népesség1
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Jelenleg nagyjából 7,8 milliárd ember él a Földön, egyes becslések szerint ez a szám 2064-re érheti el a csúcsot, ekkor 9,7 milliárdan is lehetnek majd a bolygón, 2100-ra viszont ez a szám 8,8 milliárdra csökken majd.

Ez a kutatók szerint a modern történelem során először jelenti azt, hogy nagymértékben csökken majd a népesség, ami forradalmat hozhat az emberi civilizációba, és mélyreható változásokat eredményez az emberek életvitelében. 

Egyre több országban csökken majd a népesség

Stein Emil Vollset, a tanulmány vezető szerzője és az Institute for Health Metrics and Evaluation intézet egészségügyi professzora elmondta, hogy utoljára a 14. században csökkent a világ népessége a fekete pestis miatt, és ha az előrejelzésük helyes, akkor ez lesz az első alkalom, hogy a fogyást a termékenység csökkenése okozza, szemben olyan eseményekkel, mint a világjárványok vagy az éhínség. A tanulmány szerint legfeljebb 23 ország lakossága 50 százalékot meghaladó mértékben csökkenhet, beleértve Japánt, Thaiföldet, Olaszországot, Spanyolországot, Portugáliát vagy Dél-Koreát, ahol alacsony a születési ráta és a népesség elöregedése. Még Kína népessége is a 2017-es 1,4 milliárdról 2100-ra 732 millióra esik majd vissza.

népesség2
Fotó: Matteo Colombo / Getty Images Hungary

Míg globális tendencia lesz a népességének csökkenése, a világ egyes részein az előrejelzések szerint a populáció mégis növekedni fog. Ez főként Észak-Afrikára és a Közel-Keletre lesz jellemző, ahol akár meg is háromszorozódhat az emberek száma. A szakértők szerint ez azt fogja eredményezni, hogy Afrika és az arab világ fogja alakítani a jövőnket, míg Európa és Ázsia befolyása visszaszorul. A változás miatt egyes országokban drámai csökkenés tapasztalható majd a munkaképes korú felnőttek számában, ami megterhelheti a gazdaságot, és megingathatja a világ geopolitikai erőegyensúlyát is.

Szomorú, de igaz képek a nagyvárosok valódi oldaláról

Sokszor az utazókat nem csak a fehér homokos partok és a gyönyörű épületek várják.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük