Németország milliókat ajánl az orvosoknak, mi havi 100 ezret

Elég lesz?

A kormány döntött a felmondással fenyegetőző orvosok ügyében. A döntés: havi 100 ezer plusz.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Több ezer orvos helyezte letétbe felmondását arra az esetre, ha a kormány nem csinál valamit bérezésükkel. Egy kezdő orvos nettó 80 ezer forintot keres, a doktorok azt szeretnék, ha ez a kezdőknél 200 ezer forintra emelkedne, a szakorvosoknál pedig havi 300 ezer forintra.

600 főnek jut pénz

A kormány részben engedett a követelésnek, és úgy döntött: havonta 100 ezer forintos ösztöndíjat kaphatnak novembertől azok a rezidensek, akik az idén jelentkeznek a szakorvosképzésre, és vállalják, hogy ettől kezdve tíz évig Magyarországon dolgoznak, továbbá nem fogadnak el hálapénzt. Hogy ezt hogy fogják ellenőrizni, az nem derült ki.

A Markusovszky Lajos-ösztöndíj révén hatszáz fő, a Than Károly-ösztöndíj révén pedig mintegy 20 szakgyógyszerész pályázhat a fizetésén felüli nettó 100 ezer forintos támogatásra, amelyet november elsejétől öt éven keresztül folyósítanának.

A szakorvosok bérét is rendezik valamikor

A Magyar Rezidens Szövetség közölte: ezek a minimumfeltételek nem képezik alku tárgyát. Hozzátették: ez nem oldja meg a problémát, ezért a szövetség továbbra is kitart felmondóleveles akciója mellett.

Tény: az ajánlat a szakorvosok bérét nem rendezi. Ezzel kapcsolatban az egészségügyi államtitkár azt mondta: a kormány döntése értelmében ez a bérfejlesztés a szakorvosképzésben részt vevőkre vonatkozik, ami azt jelenti, hogy a szakorvosokat tanító orvosok támogatását is növelik. Ez utóbbi konkrét összegét később jelentik be.

Hozzátette továbbá: lesznek még intézkedések az emberierőforrás-krízis kezelésére, ezen belül a bérezés javítására, de erről további információkat nem közölt, azt mondta, nem kíván ígérgetésekbe bocsátkozni.

A németek milliókat ajánlanak

Hogy ez a pénz valóban visszatartó erő lesz-e, az kérdéses. Különösen annak fényében van ez így, hogy épp a hetekben derült ki: Németországban óriási hiány van szakképzett munkaerőből, különösen az orvosok és mérnökök hiányoznak a munkaerőpiacról. Emiatt pedig várhatóan tovább könnyítik a külföldi munkaerő bevándorlását.

Németországban több ezer orvosállás betöltetlen, az EU álláskereső portálján közel ötezer pozíciót ajánlanak e területen. Az országba való kivándorlás pedig igen jövedelmező lehet, a szakorvosok öt-nyolcezer eurót - 1,4- 2,2 millió forint - is megkereshetnek egy hónapban.

Idén 500 orvos gondolkodott el komolyan a külföldi munkán

Ugyanakkor az is igaz, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztérium közlése szerint a magyar orvoselvándorlás kapcsán téves több ezer főt emlegetni: 2010 első félévében 753-an, míg az idei esztendő első hat hónapjában 759-en keresték fel az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatalt hatósági bizonyítvány kérelmezése céljából. A 759 fő közül 469 orvos.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ráadásul a kiadott hatósági bizonyítványok száma nem mutatja meg egyértelműen, hogy hány egészségügyi dolgozó került ki ténylegesen a magyar ellátórendszerből, és végez külföldön egészségügyi tevékenységet, mivel nincs arról visszajelzés, hogy a kiadott hatósági bizonyítványok hány százalékát használták fel ténylegesen. Így elképzelhető, hogy nem mindenki ment el valóban dolgozni külföldre, aki kért ilyen igazolást.

Ezt is szeretjük