Mit csinált korábban a titokzatos fejlesztési miniszter, Németh Lászlóné?
Út a vietnami nádbútoroktól a miniszteri székig.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Németh Lászlóné, lánykori nevén Serényi Zsuzsanna a semmiből került elő mint lehetséges fejlesztési miniszter, Fellegi Tamás utóda. A nyilvánosság elé a kinevezése óta eltelt hónapokban mindössze kétszer lépett: bizottsági meghallgatásán, amikor mondandóját papírból olvasta fel, és a bizottságot bíróságnak nevezte, és egyszer a parlamentben, ahol a Malév csődjéről kérdezték. Némethné akkor az atv.hu tudósítása szerint szintén papírból olvasta föl válaszát, közben szemmel láthatóan ideges volt. Azóta a miniszter nem nyilatkozott, nem tartott sajtótájékoztatót, még akkor sem, amikor a felügyelete alá tartozó nemzeti légitársaság, a Malév egyik napról a másikra csődbe ment.

Németh Lászlóné

A második Orbán-kormány minisztere idén júliusban lesz 59 éves. Serényi Zsuzsanna Budapesten született, majd az érettségi után, 18 évesen már el is helyezkedett: exportbonyolító lett a rendszerváltás előtt önálló külkereskedelmi joggal felruházott ARTEX Külkereskedelmi Vállalatnál.

Közben elvégezte a Külkereskedelmi Oktatási és Továbbképző Központ külkereskedelmi szakát, ami egy OKJ-s tanfolyamnak felel meg. Serényi Zsuzsanna ekkor volt 23 éves. A tanfolyam elvégzése után a jelenlegi minisztert üzletkötővé léptették elő, hogy vietnami nádbútorok és -kosarak importjával foglalkozzon.

Németh Lászlóné ezt követően úgy döntött, inkább a pénzvilágot választja, és elvégezte a Bank Leumi Le Israel és az Austrian Bankers College szaktanfolyamait.

Azt szintén nem tudni, hogy Németh Lászlóné 24 és 37 éves kora között mit csinált, mindenesetre 37 évesen, a rendszerváltás után egy évvel, 1990-ben a Bank Leumi magyarországi leányvállalatánál folytatta pályafutását mint osztályvezető, két évvel később pedig mint főosztályvezető-helyettes.

Vezetői pozíciók az OTP-nél

Újabb két év múlva, 41 évesen Németh Lászlóné átkerült a trade finance - nagyvállalati - ügyletek teljes körű ügyintézésének a főosztályához, majd egy év múlva munkahelyet váltott: az OTP Bank Rt.-nél akkor szerveződő központi fiókhoz került, amelyet a bank vezetősége a kiemelt ügyfélkör kiszolgálására hozott létre. Ez 1995-ben történt, ekkor már három éve Csányi Sándor volt az elnök-vezérigazgató. Az OTP-nél Németh Lászlóné a folyószámla osztály vezetője lett, majd 1996 decemberében a hitelezési terület vezetőjévé nevezték ki.

Nyakig a politikában

Az első Orbán-kormány hatalomra kerülése után Németh Lászlónét az állami tulajdonban lévő Magyar Fejlesztési Bank Rt. vezérigazgatói tanácsadójává nevezték ki, majd ő lett a hitelezési területet felügyelő ügyvezető igazgató.

A hvg.hu információi szerint a miniszter 2001 októbere és 2002 júliusa között igazgatósági tagja volt a Magyar Posta Tetra Rt.-nek, melynek későbbi végelszámolását számos botrány kísérte. A kormányváltást követően kinevezett postaelnök, Csáki György 2002 októberében arról számolt be, hogy a Tetra személyi jellegű ráfordításai megközelítették az 1,2 milliárd forintot, a menedzserek fizetése 800 ezer és 1,2 millió között mozgott, és a cég 36 új autót vásárolt, a vezetőknek csúcsmodelleket - derül ki a hvg.hu cikkéből.

Némethné emellett 2001 márciusa és 2002 júniusa között tagja volt a szintén jelentős viharokat kavart Defend Security Vagyonvédelmi Kft. felügyelő bizottságának is.

A kormányváltás után vissza az OTP-hez

A kormányváltás után Németh Lászlóné visszatért az OTP-hez, hol a Dél-pesti Régió kereskedelmi banki területéért felelős ügyvezető igazgatóhelyettesként dolgozott. 2005 januárjától ismét a bank központi fiókjába került, ügyvezető igazgatóhelyettesi beosztásban.

Mint a hvg.hu cikkéből kiderül, Csányi Sándor 2002-ben a fideszes kormány több tisztviselőjét is leigazolta. Így tett Némethné MFB-s főnökével, Baranyayval, ahogy a jelenlegi belügyminiszterrel, Pintér Sándorral is.

A második Orbán-kormány regnálásakor vissza az MFB-hez

Orbán második miniszterelnöksége kezdetén Németh Lászlóné újra az MFB-hez került, üzleti tevékenységéért felelős vezérigazgató-helyetteseként, illetve a bank igazgatósági tagjaként dolgozott, emellett a Magyar Villamos Művek - MVM - Zrt. igazgatóságának is tagja volt.

Innen került a nemzeti fejlesztési minisztérium élére, ami után nem sokkal politikai főtanácsadóvá nevezték ki mellé Nyerges Attilát, a Fidesz üzleti köreihez sorolt Nyerges Zsolt nagyvállalkozó fivérét.

A hvg.hu által megkérdezett kormányzati források még a kinevezés előtt azt mondták, tudnak ugyan arról, hogy Némethné az első és a második Orbán-kormány idején a kabinet egyik megbízható gazdasági kádere volt, és jó viszonyt ápol a kormánypárt gazdasági holdudvarával, de ennél többet nem tudtak mondani a miniszterjelöltről.

Ezt is szeretjük