Meglepő dolog derült ki a Neander-völgyiek étkezési szokásairól: ennyire ínyencek voltak
Ínyencek lehettek már a neandervölgyiek is.
Már a Neander-völgyi emberek is ínyencek lehettek, erre utalnak egy Irán északi részén lévő barlangrendszerben feltárt ételmaradványok - számolt be róla a The Guardian. A kutatók szerint a legősibb főttételmaradványok a Neander-völgyiek összetett étkezési kultúrájáról tanúskodnak.
Az ásatásokat vezető Chris Hunt, a liverpooli John Moores Egyetem professzora elmondta, hogy a Sanidár-barlangból származó leletek alapján megpróbálták rekonstruálni az egyik receptet a környéken gyűjtött magvak felhasználásával. Magyarázata szerint a Neander-völgyiek ízletes, lapos kenyeret készítettek. A Sanidár-barlang Bagdadtól 500 mérföldre északra, a Zagrosz-hegységben található. A feltárt ételmaradékok, amelyekre a barlang egyik tűzrakóhelyén bukkantak, mintegy 70 ezer évesek.
A kutatócsoport a Görögország déli részén lévő Frankhthi-barlangból előkerült ősi, elszenesedett ételmaradványokat is megvizsgálta. A barlangban mintegy 12 ezer éve laktak ősemberek. A két leletet összevetve a tudósok arra a megállapításra jutottak, hogy a paleolitikum étrendje változatos volt, az ételek feldolgozása pedig összetett.
Ceren Kabukcu, a Liverpooli Egyetem archeobotanikusa, a tanulmány vezető szerzője hangsúlyozta: a kutatások igazolták, hogy a Neander-völgyiek és a korai modern emberek (Homo sapiens) is áztatták és pépesítették a hüvelyes magvakat mindkét helyszínen.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Az Antiquity című folyóiratban publikált tanulmány szerint a hús mellett a korai modern ember és a Neander-völgyiek is fogyasztottak növényeket, köztük dióféléket és fűféléket, valamint hüvelyeseket. Hunt azt is elmondta, hogy mivel a Neander-völgyieknek nem voltak edényeik, a magvakat valószínűleg állatbőrökben áztatták, de nem hántolták. Mivel kővel aprították a magokat, az abból készült étel kissé szemcsés lehetett, nem is csoda tehát, hogy elég rosszak voltak a Neander-völgyiek fogai - tette hozzá.
Kiemelt kép: Getty Images
12 külső tulajdonság, amit a Neander-völgyi ősöktől örökölhettél
Vicces, de valóban hasonlítunk rájuk. Nézd meg, te miben!
12 külső tulajdonság, amit a Neander-völgyi ősöktől örökölhettél: az orrodat és a fejformádat is figyeld meg
Nézegess képeket!
Elolvasom