6 órát késett a saját esküvőjéről: izgalmas titkok derültek ki Napóleonról
Öt izgalmas érdekességet mutatunk, amit a legtöbben nem tudnak Napóleonról.

napoleon
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egészen új megvilágításba helyezi Napóleon életét és hadjáratait a Viasat History Napóleon című, háromrészes dokumentumfilmje. A programot vezető Andrew Roberts történész alaposan beleásta magát az archívumokba, többek közt a híres hódító személyes levelezésébe, hogy lekövesse azokat a hadműveleteket, melyek mindörökké megváltoztatták Európa térképét. A kutatás során Napóleon titkaira is fény derült.

Napóleon hat órát késett a saját esküvőjéről

Josephine egykori férjét a forradalom során guillotine alá küldték, ezért a nő úgy érezte, a napjai meg vannak számlálva. Elkezdte hát nagy kanállal habzsolni az életet. Ez keltette fel Napóleon figyelmét, aki nagyon gyorsan beleszeretett a nála hat évvel idősebb nőbe. A feljegyzések szerint a magabiztos katonatiszt Josephine társaságában egészen más habitust tanúsított: leste a nő minden mozdulatát, és elhalmozta ajándékokkal, vallomásokkal.

Ám menyegzőjük majdnem elmaradt, Napóleon ugyanis hat órát késett. Feldúlt érkezésekor csak ennyit mondott: "Bocsánat, hogy késtem, kezdjünk bele!" Megalázott feleségét végül úgy kárpótolta, hogy megmásította annak születési papírjait, azaz magával egyidősnek tüntette fel.

N betűkkel vette körül magát

Habár Napóleon kifelé magabiztosságot sugárzott, valójában tele volt komplexusokkal. Tisztában volt azzal, hogy a káoszból épp csak kilábaló Franciaországnak egy magabiztos vezetőre van szüksége, úgy döntött hát, hogy személyi kultuszt teremt magának. Nevének első betűje ott díszelgett minden körülötte lévő tárgyon, rengeteg arannyal vetette körül magát, és koronázási festményén babérkoszorút viselt, mint példaképe, Julius Caesar. Gyakran hivatkozott is úgy magára, mint az új Caesarra.

Brutális trükkel előzte meg, hogy országa káoszba forduljon

Az 1789-es francia forradalom kaotikus évei után végül 1795-ben 30 ezer felfegyverzett ellenforradalmár indult Párizs felé, hogy megdöntse a kormányt. Napóleon, ez a nagyravágyó és ambiciózus katonatiszt kapta a feladatot, hogy néhány száz katonájával állítsa meg őket.

Ekkor kitalálta, hogyan lehet hatásosan példát statuálni arra, hogy nem érdemes lázadozni: a Tuileriák Palotájánál már ágyúkkal várta a felkelőket, a fegyvereket pedig kartáccsal - zsákokban lévő vasgolyók és sörétek - töltötte meg. Ezek valósággal széttépték az elöl álló embereket. A tömegnek azonnal elment a kedve a lázadástól, Napóleont pedig kinevezték hadvezérnek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Közrendűekből válogatta össze a hadvezéreit

Napóleon a hadi sikereit és villámgyors feltörését forradalmi ötleteinek köszönhette. Úgy vélte, hogy a származásnál sokkal fontosabb a tehetség, ezért a legfontosabb hadi pozíciókat hajlamos volt közrendűekre bízni. Vezérei többnyire középosztálybeli szabók, orvosok, kereskedők családjaiból származtak, de már bizonyították stratégiai rátermettségüket. Egyik leghívebb és legsikeresebb katonatisztje, Jean Lannes apja például egyszerű lovászlegény volt.

Szimbolikus mozdulattal tett pontot a házassága végére

Napóleonnak örökösre volt szüksége, birodalma igazgatását ugyanis nem hagyhatta csöppet sem rátermett testvéreire. Igen ám, de Josephine nem esett teherbe. A hadvezér közben afférokba bonyolódott más nőkkel, és egyik szeretője még gyermekkel is megáldotta, akiből viszont nem csinálhatott örököst. Úgy érezte, el kell válnia Josephine-től.

Mivel a magánéletben közel sem volt olyan határozott, mint az uralkodásban, a császár egy szimbolikus tettel hozta felesége tudomására, hogy köztük mindennek vége: kávéjuk elkészítését mindig Josephine végezte, ő tett tejet és cukrot Bonaparte csészéjébe, ám a férfi 1809 egyik estéjén ezt nem engedte. A nő azonnal tudta, ez mit jelent.

Napóleon életét és titkait április 19-21. között 21:00-kor fejtegeti tovább a Viasat History tévécsatorna.

Fotók: Getty Images.

Középkori várat emeltek a franciák

A burgundiai Guedelon várát mindössze néhány éve kezdték el építeni. Az építkezés önkéntesek és kutatók munkájával indulhatott el, a projekt pedig azóta több mint 55 munkahelyet teremtett, és már most több mint 300 ezer látogatót vonz évente.

Ezt is szeretjük