Ezen a filmen sírt a cannes-i filmfesztivál közönsége - Egy fél mozijegy áráért megnézheted (x)
A filmet csütörtöktől vetítik a mozik, de már a premier napjától online is megnézheted!

VERS LA LUMIERE - NAOMI KAWASE - Masaya Nakamori 4 másolata
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Japán egzotikus, gyönyörű tájaira kalauzolja el a nézőt Kavasze Naomi (Naomi Kawase) új filmje, A naplemente ragyogása. A felemelő és megindító történet a szerelemről és elfogadásról a cannes-i filmfesztivál több ezres közönségét is könnyekig meghatotta.

A film a veszteség utáni újrakezdés, az empátia és a vigasz témáját dolgozza fel. Az érzékeny, gyengéd és lenyűgöző képi világú alkotásairól ismert japán rendezőnőnek ez volt az ötödik filmje, amit a cannes-i filmfesztivál versenyprogramjában vetítettek. A naplemente ragyogását megelőző alkotása, a magyar nézők körében is hatalmas sikert aratott A remény receptje szintén a veszteségről, majd az azt követő megújulásról és a boldogság egyszerű dolgokban való megtalálásáról mesélt.

Lebilincselő történet

Miszako látássérültek számára ír audionarrációt filmekhez, hogy ők is megélhessék a mozi élményét. Egy vetítésen megismerkedik Nakamorival, a világhírű fényképésszel, aki vak és gyengénlátó társaival együtt elemzi Miszako szövegét. A tesztalanyok egy része túl részletesnek, mások túl szűkszavúnak tartják az írást, a keserű Nakamori azonban nyersen fejezi ki rosszallását, szerinte egyszerűen rossz az anyag. Miszako bátran visszavág: lehet, hogy az ön képzeletével van probléma? - kérdezi. 

VERS LA LUMIERE - NAOMI KAWASE - Masaya Nakamori & Misako Ozaki

Így kezdődik különös kapcsolatuk, melynek rögtön az elején felmerül a kérdés: megtalálhatja-e egymáshoz az utat a fiatal nő, aki szinte még el sem kezdte élni az életét, de máris rengeteg veszteség érte, és a középkorú férfi, aki a hanyatló látásával együtt szinte mindent elveszít?

A két ember között a kezdeti ellenségesség ellenére különös, egyre erősödő kapcsolat kezd kialakulni, de mindketten túlságosan sebzettek ahhoz, hogy azonnal bízni tudjanak a másikban. Nakamori még nem vakult meg teljesen: lassanként veszíti el a látását, így minden nappal kétségbeesettebben keresi az élethez való ragaszkodás okát. A fiatal kora ellenére sok fájdalmas emléket hordozó Miszako pedig Nakamori fotóinak segítségével úgy érzi, a saját múltjába repül vissza.

VERS LA LUMIERE - NAOMI KAWASE - Masaya Nakamori & Misako Ozaki

A filmben intarziaként tűnik fel egy másik film is - ehhez a nagy japán klasszikusokat idéző műhöz írja meg a gyengénlátók számára felolvasandó szöveget Miszako -, mely szintén a férfi-női kapcsolat végzetes kettősségét mutatja meg a maga szimbolikus drámájában.

A rendező játéka a fénnyel - mely a két ember mellett a film harmadik főszereplője - és az érzelmek erejével lélegzetelállító látványt és élményt eredményez, és megerősíti Kavasze helyét korunk legfontosabb filmalkotói között. 

A naplemente ragyogását június 7-én kezdik vetíteni a magyar mozik. A mozipremierrel egy időben online is megnézhetővé válik a film egy fél mozijegy áráért. A vetítési információk és az online verzió itt található.

Ezt is szeretjük