Ő a kislány a vietnámi háború ikonikus fotójáról - Ma is testén viseli a napalm nyomait

Az 57 éves Phan Thị Kim Phúc ma az Unesco jószolgálati nagykövete.

napalm-lany
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

1972-ben Nick Ut, az Associated Press hírügynökség fotósának képe bejárta a világot. A képen egy csapat menekülő vietnámi gyerek látható, középen egy síró, meztelen kilencéves kislánnyal. A fotóért, amit ide kattintva megtekinthetsz, Nick Ut 1973-ban Pulitzer-díjat kapott.

Az ikonikus kép azóta is a háború ártatlan áldozatainak egyik jelképe. A fotón szereplő kislányt Phan Thị Kim Phúcnak hívják. A falujukra, a dél-vietnámi Trảng Bàngra dobott napalmbomba felgyújtotta ruháját, ami miatt testének 30%-án harmadfokú égési sérüléseket szenvedett.

Ő a kislány a vietnámi háború ikonikus fotójáról

A kép elkészülte után a fotós, Nick Ut a kislányt a saigoni Barsky Kórházba vitte, ahol megállapították, hogy sérülései annyira súlyosak, hogy valószínűleg nem marad életben. Végül 14 hónapon át volt kórházban, 17 műtétet hajtottak végre rajta - beleértve a bőrátültetést is -, mielőtt hazatérhetett. Állapotának súlyosságát mutatja, hogy csak tíz évvel később, 1982-ben, a nyugat-németországi Ludwigshafen neves speciális klinikáján végzett kezelést követően tudott ismét megfelelően mozogni.

Phan Thi Kim Phúc 1995-ben kisfiával, és 2019-ben
Phan Thi Kim Phúc 1995-ben kisfiával, és 2019-ben
Fotó: Getty Images Hungary

Végül még 2015-ben, több mint negyven évvel a történetek után is végeztek rajta Miamiban olyan lézeres kezelést, mellyel csökkenteni igyekeztek a bal karján és a hátán található hegesedést.

Phan Thị Kim Phúc a Havannai Egyetemen szerezte orvosi diplomáját, itt találkozott Bui Huy Toannal, egy másik vietnámi hallgatóval, akivel 1992-ben összeházasodtak. A házaspár ma Kanadában él, két fiuk született.

A cikk az ajánló után folytatódik

Phan Thị Kim Phúc 1997-ben megalapította a Kim Phúc Alapítványt az Egyesült Államokban azzal a céllal, hogy orvosi és pszichológiai segítséget nyújtson a háború gyermek áldozatainak. 1994 óta az UNESCO jószolgálati nagykövete. 2019-ben Drezdában megkapta a Nemzetközi Békedíjat. Kitüntetését az UNESCO és a háborúban megsebesült gyermekek támogatásáért, valamint az erőszak és a gyűlölet ellen való felszólalásáért ítélték neki.

A világ két arca

A Föld szerencsésebbik felén élve gyakran nehezen tudjuk elképzelni, hogy milyen lehet háborús övezetben élni. A következő képpárok arra igyekeznek felhívni a figyelmet, hogy az általunk ismert, védett univerzum a bolygó nem is olyan távoli részén elképzelhetetlen.

Ezt is szeretjük