18

Csak felnőtteknek!

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

Ez a világ legbizarrabb ruhadarabja: emberi bőrből készül, nem is akárhogyan

A nábrók nem egy átlagos ruhadarab, elkészítése meglehetősen bizarr.

GettyImages-172874130

Bőrnadrágról már mindenki hallhatott, mely ugyan melegsége és esetenként merevsége miatt sem egy kényelmes viselet, mégis sokan szeretik, viselik divatos öltözékként.

Egy másik típusú bőrnadrág már aligha aratna osztatlan sikert a trendek elszánt követői, motorosok vagy épp rockerek körében. A 17. századi Izland meghökkentő darabja, a nábrók nevű nadrág ugyanis emberi bőrből készült, és nem is akárhogyan.

A nábrók

A nábrók azért készült, hogy gazdagságot hozzon viselőjének. Egy bőségcsalogató rituálén viselhették, de szó, ami szó, a kemény munka általi meggazdagodás jóval csalogatóbb, mint ez a módszer.

Nábrókreplika.
Nábrókreplika.

Nem csoda, hogy valós létezését sokan kétségbe vonják, hiszen egy meglehetősen bizarr viseletről van szó: akár folklór valóság, érdemes megismerni, hogyan készíthették legendája szerint.

A rendhagyó nadrágot a gazdagságot remélő félnek kellett elkészítenie, aki előzőleg egyezséget kötött egy férfi barátjával, kimondva, hogy ha a barát természetes halált halt, ő deréktól lefelé megnyúzhatja, és nadrágot készíthet a bőréből.

 

A készítőnek meg kellett várnia, amíg a barátot eltemették, majd ki kellett ásnia a holttestet, és lefejtenie a bőrt a holttest alsó feléről. Fontos kitétel volt, hogy  ne ejtsen lyukakat vagy szakadásokat rajta, így ugyanis nem teljesült a varázslat.

A végeredmény egy borzalmas bőrnadrág volt, melyen a fenék bőre éppúgy rajta volt, mint a herezacskóé vagy a péniszé, illetve a lábujjaké. A herezacskóban, melyre az úgynevezett Nábrókarstafur jelet festették, a legenda szerint pénzt volt szokás tartani, melyet előzőleg egy nincstelen özvegytől kellett ellopni.

Nábrókarstafur.
Nábrókarstafur.

A gazdagodni vágyó alkalmi tímár a kész nábrókot, mint egy második bőrt, magára öltötte, és abban járt. A varázslatnak köszönhetően - vagy sem - befolyt pénzt pedig továbbra is a herezacskó bőrében tárolta.

Igaz, vagy csupán az északi folklór bizarr meséje? Akárhogy is, érdekes. Az egyetlen ijesztően realisztikus nábrókreplikát egyébként egy izlandi boszorkánymúzeumban őrzik. Alatta lehullott pénzérmék vannak, melyek a herezacskóból eshettek ki.

Bizarr, zsugorított fejek

Világszerte több ősi kultúránál, például Kínában, Peruban a jivaróknál és az inkáknál is fellelhető volt a szokás, hogy az összecsapás közben megölt ellenségeik fejét levágták, majd speciális módszerrel zsugorították, és derekukra kötve vagy nyakukban viselték a harcosok.

 

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük