Gladiátorizzadságból készült arckrémet használtak a pompeji asszonyok: 5 bizarr szépségápoló szokás a múltból
Ma már aligha próbálnák ki a nők ezeket a megoldásokat.

szepsegapolas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amikor betér egy drogériába, és körbenéz, az ember nem is gondolná, hogy az arckrémek, testápolók és különféle sminkek a régmúlt különös szépségápolási szereinek modern kori leszármazottjai.

Persze hallhattunk már Kleopátra parfümjéről vagy ókori egyiptomi sminkpalettákról, de a régmúlt megoldásai nem csengenek minden esetben ilyen ismerősen a ma embere számára, sőt egyes esetekben meglehetősen bizarrnak hatnak.

Bizarr szépségápolási szokások

Arckrém gladiátorizzadságból

Az ókori rómaiak sok furcsa dolgot műveltek, és ezek közé tartozott a gladiátorok verejtékének összegyűjtése és felhasználása is. Úgy gondolták, hogy minél jobb harcos volt a gladiátor az arénában, annál erősebb a testnedve. A pompeji nők kis üvegcsékkel vettek az izzadságból, majd azt arcszínt javító krémként és testápolóként használták. A gladiátor izzadságát egyébként egy strigil nevű speciális eszközzel kaparták le a férfiak testéről, amit azután olívaolajjal kevertek össze.

Szájvíz vizeletből

Az ókori Rómában komolyan adtak a szájhigiéniára, ám nagyon bizarr módszerekkel jártak el: Portugáliából importáltak vizeletet, hogy azzal öblögessenek. Olyan kereslet volt erre a "termékre", hogy Néró meg is adóztatta a speciális, palackozott szájvíz kereskedelmét. Furcsa módon ez az összetevő még a 18. században is bekerült a szájvizekbe. Nem véletlen, hiszen az ammóniának fertőtlenítő hatása van.

Hajnövesztőszer kutyatappancsból

Noha az ókori Egyiptomban gyakori volt a kopaszra borotvált fej és a parókaviselés, ez nem volt általános. Voltak, akik meghagyták a hajukat, és az ő számukra rémisztő jelenség volt, ha a hajuk hullani kezdett. Erre kétféle dolgot is kínáltak megoldásként. Az egyik egy ólomból, vas-oxidból, mézből, hagymából és állati zsírból készített keverék volt. A másik furcsaság a kutyatappancs, illetve állati paták voltak. Ezeket datolyalébe áztatták, majd a folyadékot a fejre kenték.

A cikk az ajánló után folytatódik

Fogfeketítőszer vasból

A hófehér fogak nem voltak mindig olyan divatosak, mint ma. Az Ohaguro nevű ősi japán szokás szerint az előkelők feketére festették a fogaikat, akkoriban ugyanis mindent, ami koromfekete volt, nagyon értékesnek, ritkának és szépnek tartottak. A színezőszer vas, ecet és tanisz, egyfajta gyógynövény elegye volt. A szokás az 1600-1800-as években élt.

Kékített erek

Franciaországban, a forradalmat megelőző furcsa, puccos királyi világában a hófehér bőrt találták a legelőkelőbbnek. A végletekig fehérre púderezték magukat, hogy minél sápadtabbnak tűnjenek - így tett például Marie Antoinette is. Hogy a hatás igazán tökéletes legyen, halványkék színnel húzták ki az ereiket.

Ilyen volt Kleopátra parfümje

Kleopátra szépsége messze földön híres volt, de az illata is messze szállt: különleges, fűszeres parfümöt kevertek neki.

Ezt is szeretjük