Bizarr csontvázak a nápolyi kápolnában: a herceg anatómiai gépeiről sokáig hitték, hogy igazi testek

A nápolyi Sansevero-kápolnában két bizarr csontváz áll, melyeken valódinak tűnő érhálózat van.

Sansevero-kápolna
beauty and style
Top olvasott cikkek

Raimondo di Sangro herceg alkimistaként alkotta meg anatómiai gépeit, melyek sokak szerint a szolgái lehettek egykor.

Korábbi cikkünkben már írtunk a Fátyolozott Krisztus című szoborról, mely valóságosságával széles körben borzolta a kedélyeket: a fátyollal letakart fekvő Jézust ábrázoló alkotásról nem tudták eldönteni, miből és hogyan készült valójában, hiszen tökéletesen visszaadja egy finom textilvászon textúráját. Ugyancsak a Sansevero-kápolnában található az a két emberi csontváz, mely a mai napig sokakat tart lázban.

Raimondo di Sangro anatómiai gépei

A két csontváz nem hétköznapi, ugyanis egy-egy szerv is kapcsolódik hozzájuk, valamint rajtuk és körülöttük szövődő, valódi emberi keringési rendszerre hasonlító érhálózat.

profimedia-0530415965
Fotó: Profimedia

Raimondo di Sangro, Sansevero egykori hercegének 1763-ra tehető alkotásáról van szó, aki fő titulusán túl alkimista, szabadkőműves, feltaláló és hadtörténész is volt.

A bizarr alkotások megtévesztően valósághűek. Úgy tűnik, mintha egy bonyolult boncolási technikával hozták volna felszínre a két test ereit, és fejlett tartósítási eljárással konzerválták volna azokat, valamint bizonyos szerveket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nem csoda, hogy egy horrorfilmbe illő legenda is szövődött róluk. Eszerint a két test valaha a herceg két szolgájáé volt, akiket megölt, és anatómiai szobrokká alakított. A kérdés olyannyira kinőtte önmagát, hogy tudományos bizonyítást kívánt, valójában mikről van szó.

Lucia Dacome és Renata Peters vizsgálat alá vetették az anatómiai szobrokat, és megállapították, hogy bár a csontvázak valódiak, egy férfi és egy nő csontjai, a rajtuk lévő érhálózat és szervek fémből, selyemből és viaszból vannak.

A koponyákat láthatóan elfűrészelték, majd a feleket fémzsanérokkal kötötték össze, így azok is nyithatók. A női test medencéjén törések láthatók, ami arra mutat, hogy az a személy, akié egykor a csontváz volt, szülhetett. Meglehet, hogy a felhasznált csontok egy szülés közben elhunyt asszony csontjai.

Az alkotások nemcsak azért készültek, hogy az alkimista herceg tanulmányozza az emberi test összetettségét, hanem különlegességként, egyfajta műként is, amit az jelez, hogy a rendhagyó szobrokat vitrinben állították ki.

Macchine Anatomiche CS 2

A női test lábánál valamikor egy magzat is hevert, amely együtt halhatott az anyával. Különös figyelemmel tartósították, a teljes placentával és a köldökzsinórral együtt. Ezt az anatómiai alkotást azonban az 1990-es években ellopták.

A cardiffi óriás

Vallási nézeteltérés miatt készítették a kamufigurát: a cardiffi óriással tömegeket vertek át.

(Képek: Getty Images, Profimedia.)

Ezt is szeretjük