Ez hozhatja el az ország vesztét: nagyobb a baj, mint gondoltuk
Kijelentették: nem megoldás a béremelés, ha ez okozza a munkaerőhiányt.

nagykep?cikkid=168241&kep=szemuveg-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A munkaerőhiánynak elsősorban demográfiai okai vannak, a munkaképes korú népesség fogyása miatt évente 40-50 ezerrel kevesebb ember dolgozik Magyarországon, és a probléma vélhetően még évtizedekig fennáll majd - mondta a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Rolek Ferenc szerint a szakmunkás-munkaerőhiánynál további gondot okoz, hogy a szakmunkás-életpálya már kevésbé vonzó a fiatalok számára, mint 20-30 évvel ezelőtt.

A szakemberhiánnyal érintett területek közül példaként említette az építőipart, ahol építőipari szakmunkásokat keresnek, és a vendéglátást, ahol szakácsot és felszolgálót nehéz találni. A szövetség alelnöke azonban úgy véli, hogy a munkaerőhiány ma már a gazdaság minden területén jelen van.

Erre nem megoldás a béremelés

Kérdésre válaszolva kifejtette: a szakemberhiány révén nőnek majd a fizetések, azonban mivel a problémának demográfiai okai vannak, a béremelés nemzetgazdasági szinten nem oldja meg a munkaerőhiányt. Ráadásul nehezíti a helyzetet a munkavállalási célú kivándorlás Nyugat-Európába.

Rolek Ferenc hangsúlyozta: azok a cégek, amelyek nem bírják a piaci versenyt, és nem tudnak olyan hatékonysággal termelni, hogy munkaerőhiány miatt megemelkedett béreket kigazdálkodják, elvéreznek majd. Ez a fajta veszély az MGYOSZ alelnöke szerint elsősorban a magyar kis- és közepes vállalkozásokat fenyegeti.

Ezt is szeretjük