Tudod, hogy a munkáltatód mennyi szabadnapoddal rendelkezik?

A folyamatos változások miatt jó, ha naprakész vagy a jogaidat illetően.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Időnként mindenkinek szüksége van arra, hogy szüneteltesse a munkavégzést, és pihenjen egy kicsit.

De hogy veheted ki, és milyen esetben tagadhatják meg tőled? Merthogy iyen is előfordulhat. 

Mennyi szabadság jár?

Minden naptári évben rendelkezel szabadságkerettel, amely a munkanapokra vonatkozik, a hétvégékre, valamint az ünnepnapokra nem. Amennyiben év közben kezdtél, úgy a szabadság arányos része illet meg.

Az alap 20 nap, ám minél idősebb vagy, annál több plusz szabadnap, úgynevezett pótszabadság jár neked. 25 éves kortól 1, majd évente mindig eggyel nő a plusz napok száma. 45 éves kortól pedig 10 extra szabadnap illet meg.

Ha 16 éven alul gyermeked van, szintén nő a kivehető napok száma: egy gyermek esetén 2, kettőnél 4, míg három vagy több gyereknél 7 munkanappal.

Hogyan vedd ki?

A munkáltatód adja ki a szabadságodat, erre a munkaviszony első három hónapjában nem köteles, azonban azok letelte után évente egy alkalommal legalább 14 napot kell biztosítania egybefüggően. Ettől azonban közös megegyezéssel el lehet térni, illetve természetesen nem kötelező egyben kikérni.

Az időpontot annak meghallgatásával határozza meg, hogy mikor szeretnél távol lenni. Ügyelj arra, hogy időben, vagyis a tervezett szabadság előtt 15 nappal jelezd a szándékod. A munkáltató a szabadságod 75%-ával rendelkezik, de persze minden egyedi megbeszélés kérdése. Hogy minden rendben menjen, ezért sok helyen a dolgozókkal már év elején meg szoktak egyezni, hogy ki mikor megy szabira.

Fizetés nélküli szabadság

Jogod van fizetés nélküli szabadság kérésére is, ám csakis neked. A munkáltató nem kényszeríthet rá, hogy kivedd, ha mégis így tesz, azzal szabálysértést követ el. Ez idő alatt nem kapsz fizetést, és nem számítasz biztosítottnak sem. Ami az igénybejelentést illeti, ugyanúgy 15 nappal előbb kell megtenned.

A legkeresettebb szakmák

A KSH felmérést készített arról, hogy európai viszonylatban melyek a legkeresettebb szakmák. Nézd meg, hogy a tiéd köztük van-e!

A munkáltató beleszólása

A munkaviszony első három hónapját kivéve a munkavállaló jogosult arra, hogy hét munkanap szabadságot - év közben kezdődő munkaviszony esetén ennek arányos részét - legfeljebb két részletben a kérésének megfelelő időpontban adjon ki a munkáltató. Speciális helyzetben, ha fontos gazdasági érdek vagy egy működést súlyosan befolyásoló ok merül fel, akkor akár a szabadság megszakítására kérhet, azonban ilyenkor az ezzel összefüggő költséget, illetve kárt állnia kell.

Ezt is szeretjük