Két jobb keze volt a titokzatos múmiának: kitől származott a harmadik végtag?

Újabb titokra derülhet fény A világ múmiái kiállításon.

jobb-kez
beauty and style
Top olvasott cikkek

Különös felfedezést tett A világ múmiái kiállítás antropológusa az egyik lelet vizsgálata közben. Szikossy Ildikó, a tárlat egyik szakmai rendezője két jobb kezet talált egy dél-amerikai kosármúmiánál.

- Dél-Amerikában számos olyan nép élt, akik tiszteletük és szeretetük kifejezéseként mumifikálták az elhunyt szeretteiket - mondta. - Úgy gondolták, hogy ezáltal a rokonaik továbbra is velük maradnak. A legelterjedtebb eljárás az volt, hogy batyuba csomagolták a halottaikat. A batyumúmiák legkülönlegesebb és legritkább típusa a kosármúmia: az elhunyt zsugorított pózban rögzített testét kosárfonással körbefonták. Kizárólag a mai Bolívia területéről származnak ilyen múmiák. Nagyjából tíz ilyen lelet ismert ma a világon, ezek közül kettő most Budapesten látható a múmiakiállításon.

A kiállításon látható két kosármúmiát egy jómódú, amerikai biztosítási ügynök vásárolta meg 1920-ban, La Pazban, egy helyi piacon. Húsz évre rá a két múmiát a Kansas City városi múzeumnak ajándékozta, ahol 1940-60 között a látogatók kedvencei voltak. Majd a ritka leletek a múzeum gyűjteményének mélyére kerültek, feledésbe merültek - mesélte a szakértő, aki a múmiák újrafelfedezése után Kansas City-ben maga is megvizsgálta a világszenzációnak számító leleteket.

kosarmumia

- Az egyik múmiának hiányzik a feje, így elég jól bele lehet látni a kosárba. A két kezet rögtön észrevettem, és, bár semmi különös nem volt rajtuk, valami zavarta a szememet. Aztán hirtelen rájöttem. Mindkettő kéz jobb oldali volt! Ahogy bevilágítottunk a batyuba, kicsit rejtve, de előkerült egy harmadik kéz, a bal kéz is - magyarázta Szikossy Ildikó. Ekkor már egyértelmű volt, hogy a vízszintesen fekvő tenyér nem tartozik a múmiához.

- Mintát vettünk mind a kosár anyagából, mind pedig a szám feletti kezet borító pólyából. Ezeket hazahoztam vizsgálatra. A debreceni Atommagkutató Intézetben elvégezték a minták kormeghatározását. Kiderült: míg a kosármúmia körülbelül 460 éves, a plusz kéz körülbelül 3020 éves, és minden bizonnyal egy egyiptomi múmiából származik. Régen a gyűjtők mindenféle múmiát és múmiarészt felvásároltak, és bizony, előfordult, hogy összekeveredtek a gyűjtemény darabjai. Feltehetőleg ez történt most is - mondta Szikossy Ildikó.

A cikk az ajánló után folytatódik

Bár A világ múmiái kiállítás elsősorban a családoknak szól, a háttérben komoly kutatómunka is folyik. A kosármúmiákat hamarosan radiológiai vizsgálatra viszik, ezzel még többet kideríthetnek róluk és a hajdan éltek életéről. Hajmintát is vettek az egyikből, hogy megvizsgálhassák, fogyasztottak-e kokaint. A világ múmiái kiállításon 4500 év történelmén kísérnek végig a páratlan leletek Egyiptomtól az ősi, dél-amerikai kultúrákon át egészen a 18. századi Vácig. A tárlat az év végéig tekinthető meg a belvárosi Komplexben.

A kiemelt kép illusztráció.

Ezt is szeretjük