Így nézhetett ki a 9 ezer éve élt görög lány: rekonstruálták az arcát

Nem tűnt túl boldognak.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek
Nem tűnt túl boldognak.

Tudósok rekonstruálták annak a kilencezer éve élt lánynak az arcát, akinek maradványait 1993-ban találták meg Görögországban, a Theopetra-barlangban. Fogai és csontozata alapján megállapították, hogy az utólag Avgi névre keresztelt lány nagyjából 15-18 éves lehetett - a kutatók azért ezt a nevet adták neki, mert az avgi szó hajnalt jelent, utalva arra, hogy a tinédzser a civilizáció hajnalán élt.

A számítógépes arcrekonstrukciót végül szilikonból is kiöntötték, így a lány egészen élethű mása is megtekinthető. Még érzelmek is kiültek az arcára: nem tűnik túl boldognak, amit megalkotója, Manolis Papagrikorakis professzor viccesen azzal magyarázott, hogy abban a korban lehetetlen volt nem mérgesnek lenni.

Avgi nagyon fiatalon meghalt, maradványaiból kiderült, hogy beteges volt: skorbut és vérszegénység gyötörte, ízületi és csípőproblémái miatt pedig lassan mozgott, így könnyű prédának számított. Az akkoriban gyakori tevékenységnek számító állati bőr rágása miatt előreugró állkapcsa volt. A róla készült szobrot az athéni Acropolis Museumban állították ki.

Ezt is szeretjük