Deutsch Tamás mer nagyot álmodni!
6,5 milliárdból újulnak meg az MTK sportlétesíményei
A felújítás 6,5 milliárdból 2020-ig készül el.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az MTK a tavalyi év végén rendezte 130 milliós forintos saját, valamint a beolvadó BSE 658 milliós adósságát - ezeket a kormány átvállalta, és jelenleg az MTK-nak nincs tartozása.

Az MTK elnöke, Deutsch Tamás és felesége az MTK-lúddal

Deutsch Tamás, a klub elnöke a csütörtöki sajtótájékoztatón ezen kívül azt is bejelentette, hogy az egyesület 2020-ig összesen 6,5 milliárd forintot tervez sportlétesítményeinek fejlesztésére fordítani.

Mennyi is a saját forrás?

A 6,5 milliárd forint közel 90%-a, 5 milliárd 866 millió forint lesz költségvetési pénz, a többi pedig saját forrás. A költségvetési összegből 1 milliárd 16 milliót kap az MTK a Magyar Labdarúgó Szövetség stadionrekonstrukciós keretéből, a további 4 milliárd 850 millióhoz az egyesületi létesítményfejlesztési forrásból jut hozzá.

Mi mindent terveznek?

A fejlesztés keretében 2016 őszén készülhet el az új, ötezer férőhelyes, teljes nézőterén fedett Hidegkuti Stadion, amely majd a Sándor Károly Labdarúgó Akadémiának is otthont ad. Az agárdi sportlétesítmény ezután az MTK férfi és női felnőtt csapatának edzőközpontja lesz.

Az új Hungária körúti futballaréna építése - a jelenlegi stadion elbontásával - a tervek szerint a tavaszi szezon befejeztével kezdődik el. Az MTK Budapest felnőtt csapata így két idényen keresztül valamelyik másik fővárosi klub pályáján játssza majd hazai mérkőzéseit. A leendő stadion mellett épül majd föl az MTK új klubháza és egy néhány száz fő befogadóképességű sportcsarnok is, illetve megnyílik majd a klub múzeuma és egy MTK-shop.

Az elnök tájékoztatása szerint a napokban dőlt el, hogy az MTK lett a BKV Előre Sport utcai pályájának bérlője, így ez a terület szintén a labdarúgó-utánpótlásközpont részévé válik.

További fejlesztések

Megújul a zuglói Lantos Mihály Sporttelep, ahol idén szeptemberben kezdi meg működését a Brüll Alfréd Akadémia, melyben kilenc egyéni sportágban képezik majd a fiatal tehetségeket. Ez a beruházás 2016-17-re készülhet el. Az akadémia vezetője egyben az MTK sportigazgatója, így mind a 25 szakosztályvezető főnöke is lesz. 

A Brüll Alfréd Akadémia annyiban különbözik majd más hasonló utánpótlás-nevelési központoktól, hogy nem lesz bentlakásos, és nem lesz oktatási intézmény. Deutsch ígérete szerint ugyanakkor a tehetségeknek olyan tárgyi és egyéb feltételeket biztosítanak majd a sportoláshoz, melyeket Európában máshol nem kaphatnak meg. 

Már zajlik a városmajori korábbi BSE-sportlétesítmények - köztük a kosárlabdacsarnok, továbbá a röplabdások és a ritmikus gimnasztikázók otthonául szolgáló ikercsarnok - felújítása. Ezen a területen egy strandsportközpontot is kialakítanak majd, valamint ez lesz az otthona a Pézsa Tibor Vívóakadémiának.

Ugyancsak fejleszteni fogják a klub két vízibázisát - a népszigeti kajak-kenu és a pesterzsébeti evezőtelepet is. 

Mit tervez Deutsch?

Deutsch Tamás a távlati célok között megemlítette, hogy három éven belül szeretnék a jelenlegi 1600 főről megduplázni az egyesületben sportolók létszámát, valamint hogy az MTK-nak 2020-ig a legeredményesebb öt magyar klub között kell lennie.

Az elnök az MTI kérdésére nem tudta megmondani, hogy mennyi lesz a leendő létesítmények fenntartási költsége, ugyanakkor kijelentette, hogy a zuglói multifunkciós sportcsarnoktól - miként a többi létesítménytől is - azt remélik, hogy bevételt is fog termelni az egyesületnek.

Képek forrása: Facebook/Deutsch-Lazsányi Erika

Ezt is szeretjük