Vigyázz, ha elölről csinálod!

Elöltöltős mosógépeket teszteltünk

Divatos és népszerű, ám ennek is ára van. Az elöltöltős mosógépek igencsak hagynak kívánnivalót maguk után.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az első deklaráltan elöltöltős mosógép - bár konstrukcionálisan nem sok köze van mai utódaihoz - 1937-ben született meg, felültöltős testvérére 10 évet kellett várni.
Nemzete válogatja, ki melyikre esküszik. Magyarországon minden valószínűség szerint a panelkorszak beköszönte alapozta meg a felültöltősök több évtizedre visszatekintő fölényét.

Tízből hat háztartásban ma is felültöltős mosógépet használnak hazánkban, ám az olló 2006 környékén elkezdett összecsukódni.

Az elöltöltősök eladásainak felfutása azóta is folytatódik, a gyártók a kínálati oldalon mindent meg is tesznek az ügy(ük) érdekében, úgyhogy egy csokorra való modell megint megérett a tesztelésre.

Tesztelés szénnel, tintával

A tesztelés szinte minden funkcióra kiterjedt. A tisztítás vizsgálatánál meghatározott mennyiségű olajat, szenet, vért, tejet és tintát vittek fel fehér pamutra a pamutprogramhoz, és pamut-poliészter pólóra a műszálprogramhoz. A mosás után az anyagot UV-fénnyel átvilágítva vizsgálták a foltok elhalványodásának mértékét.
Ezután az öblítés minőségét vizsgálták a ruhán maradt mosószer-maradványok alapján - a ruhában maradt mosószer ugyanis komoly gondot okozhat az arra allergiásoknak, érzékeny bőrűeknek -, majd a centrifugázás következett, mely után a ruha nedvességtartalmát mérték.
Az energiafogyasztást a két alapprogramnál - 40°C, pamut, illetve műszál - és egy alternatív programnál mérték. Az alternatív programnál a mosógépeket maximális kapacitásuk 60%-áig töltötték fel. Az értékelésnél az energiafogyasztásnak nem az abszolút, hanem az egy kilogramm kimosott ruhára vetített értékét vették figyelembe. Az energiafogyasztáshoz hasonlóan a vízfogyasztást is a két alapprogramnál, illetve az alternatív programnál mérték. Az értékelésnél a vízfogyasztásnak szintén nem az abszolút, hanem az egy kilogramm kimosott ruhára vetített értékét vették figyelembe.
Mindemellett az értékelésben nagy szerepet kapott a zaj, valamint a kezelhetőség, az egyes részvizsgálatokban pedig többek között az ajtónyitáshoz szükséges erő, a mosószer adagolótartályának nyitása, feltöltése, eltávolítása, visszarakása, az adagoláshoz kapcsolódó jelek, írások érthetősége, a karbantartás terén pedig a szűrőcsere, az ajtó gumigyűrűjének cseréje, valamint az adagolótartály tisztításának módja is szempont volt.

AEG Lavamat 74850: az abszolút győztes

A fenti mosógép a teszt abszolút győztese. Első helyét kiváló mosási hatékonyságával alapozza meg - amit ráadásul úgy ér el, hogy közben takarékoskodásban is átlagon felül teljesít, maximális kapacitás-kihasználtság mellett 59 litert vizet fogyaszt -, bár legtöbb társához hasonlóan a mosószer kiöblítésével neki is akadtak problémái - megvan tehát a "böjtje" a kedvező vízfogyasztási értéknek.
A Lavamat 74850 a centrifuga részversenyt is nyeri, 40°C-os műszálprogram és centrifuga után ugyanis alig 35% a ruhák nedvességtartalma. Rendkívül sokoldalú, és rengeteg kiegészítő funkciót kínál, mint például az extra öblítés, a centrifuga, valamint programállapot-jelző. Ennek az összességében kiemelkedő teljesítménynek azonban ára van - a legmagasabb a mezőnyben.

Ardo FL 105: átlagos kezelhetőség, közepes teljesítmény

1000 fordulat/perces centrifugájú gép, de nem emiatt végez a mezőny hátsó felében. A 40°C-os műszálprogramot - 2,5 kilogrammal megtöltve - egy órán belül letudja, jó közepes teljesítménnyel.
A kezelhetősége jó átlagosnak mondható, az ajtó nyitása kisebb nehézséget okozhat a felhasználónak. Érdekesség, hogy minden egyes gomb saját megvilágítást kap, bár ennek gyakorlati haszna igen kétséges, ezzel szemben jó lett volna a kapcsolókat egy kicsit nagyobbra tervezni.

Érdekes!
Szakemberek egybehangzóan állítják, hogy a vízlágyítóknak finoman szólva nem sok hasznuk van. Mire ugyanis annyira elvízkövesedik a fűtőszál, hogy valóban veszélyeztesse a működést, addigra más miatt már úgyis rég tönkrement a mosógép. Ráadásul, ami pénzt elköltesz vízlágyítóra, hogy növeld a géped élettartamát - aminek sikeressége egyébként is kérdéses -, abból akár új mosógépet is vásárolhatsz. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb mosópor már maga is tartalmaz vízlágyítót, ez bőven elegendő a mosógépnek.

Bosch WAE2446K: zajos, de takarékos

Érdekes módon ennél a gépnél a műszálprogram egyfajta takarékosságot is jelent egyben - nem csoda, hogy ennek használatakor ez a "legvíztakarékosabb" -, ezért itt bizony plusz víz hozzáadásával célszerű növelni a hatékonyságot. Erre van is mód, a WAE2446K speciális gyerekprogramja többek között pótlólagos vízhozzáadást is jelent. Magasabb árfekvéséhez képest viszont meglehetősen zajos. A készülék LCD-kijelzője nem "divathóbort", valóban hasznos, az azonban már kellemetlenebb, hogy a kezelőszervek - érintőgombok és a forgókapcsoló - mellett vagy csak szimbólumok, vagy szimbólumok és angol felirat van. Ettől függetlenül, ha a kezdeti nehézségeken túljut az ember, akkor egy igazi "kezesbárányt" tudhat magáénak.

Candy Aquamatic 1000 T: kisebb méret, kisebb teljesítmény

Alapterületét tekintve akár felültöltős is lehetne, ezért jó megoldás lehet kis fürdőszobákban. Méreteivel együtt teljesítménye is kisebb versenytársaiénál: az egyike a két 1000 fordulat/perc maximális fordulatszámú centrifugával szerelt gépnek, és legnagyobb kapacitása is csak 3,5 kilogramm - amit a normál pamutprogrammal több, mint másfél órán át mos.
Az egyik legzajosabb a mezőnyben. Kedvező ára ellenére viszonylag sok kiegészítő funkció - extra öblítés, gyapjú, kézi mosás - található rajta, ezt a jó tulajdonságát viszont sajnos semlegesíti a nehézkes kezelése.

Candy GO4 1264D: takarékos, de kifogásolható teljesítményű

A tesztprogram - pamut, 40°C - ezen a gépen futott le a leghamarabb, egészen pontosan másfél óra alatt, nem csoda, hogy a készülék energia- és vízfogyasztása is kedvező volt - alig ment 60 liter fölé.
Ennek ára, hogy sem mosás, sem centrifugálás tekintetében nem tartozik a készülék a jobbak közé. Digitális kijelzője viszont nemcsak jó, de hasznos is.

Candy GO 1460D: a drágább a jobb

A teszt alapján - legalábbis a Candy cég gyártmányainál - beigazolódott, hogy a drágább a jobb. A GO 1460-as jelölésű mosógép összességében jó teljesítményt nyújtva a középmezőnyben végzett, viszont egy részsikert a magáénak mondhat: energiatakarékosságban magasan a többi tesztszereplő fölé nőtt: 40°C-on, pamutprogramnál maximálisan megpakolva alig 0,55 KWh-t mértek a laborban. Sajnos, a gép a másik irányban is "kitűnt": 80 decibel fölötti zajt produkáló centrifugájával utolsó lett. Kezelése jó, elsősorban sokoldalúsága emelhető ki.

Gorenje WA 50120: a legjobb a tesztben

Kiegyensúlyozottan, összességében jól szerepelt a szlovének üdvöskéje, miközben az egyik legolcsóbb a mezőnyben - ár-érték arány tekintetében így a legjobb lett a tesztelt mosógépek között.
Üzemeltetési költségei is kedvezőek, ráadásul gazdaságos - pamut 40°C-on - például beéri 52 liter vízzel, ami az egyik legkisebb "szomjat" jelenti.
Két gyengéje van: a centrifugája - meglehetősen nedvesen kerülnek ki a centrifugázás után a ruhák a gépből, igaz lefuttatható külön centrifugaprogram - és a zajossága.

Indesit SIXL 129: fiatalos, viszont nem a legjobb

Fiatalos "designmosógép" rendhagyó részletmegoldásokkal. Az ajtóról hiányzik az ablak, helyette a belső oldalára került a tartály, ahova a mosószert kell tölteni a mosáshoz. A konstrukció hibája, hogy karbantartáskor, miközben a szűrőhöz próbál az ember hozzáférni, kifolyik a víz.
Csak négy program van a gépen - részben ebből adódóan kezelhetősége nagyon egyszerű, kellemes -, és ezek mosási hatékonysága sem tökéletes. A legcsendesebb versenyző a mezőnyben, hangja centrifugálás közben is 72 decibel alatt maradt, megszolgálva a Moon - Hold - "becenevet".

Indesit WIXE 127: jó, de zajos

A legjobban öblít a mezőnyben, sőt, tulajdonképpen egyedüliként nyújtott kiegyensúlyozott, jó teljesítményt a mosószer eltávolításának vizsgálatakor. Viszont a zajosabb készülékek közé tartozik, már mosás közben is meglehetősen hangos, a centrifuga - ami nem is dolgozik túl jó hatásfokkal - ezt még természetesen megfejeli.
A ki- és bepakolást nehezíti, hogy a második legkisebb átmérőjű ajtóval rendelkezik.

Whirlpool AWO/D 7500: az ezüstérmes

A teszt ezüstérmese, jó helyezését többek között nagyon jó tisztítási hatékonyságával éri el, ehhez azonban meglehetősen sok időre van szüksége: a 40°C-os pamutmosás több mint két órán át tart, igaz, így is kifejezetten takarékosan bánik a vízzel és az árammal.
Meglepően nagy a kontraszt a víz- és áramfogyasztás tekintetében akkor, amikor nem "tele dobbal" dolgozik a gép, ekkor ugyanis a relatív - tehát a kapacitáskihasználtság függvényében számított - fogyasztása nagyon magas. Kezelhetőségben a Whirlpool, ha csak kicsivel is, de minden versenytársát megelőzi: könnyű az üzemeltetése, karbantartása, kifejezetten hasznos a kijelzője, mindössze a programgombok működnek kicsit nehezebben az elvárhatónál.

Zanussi ZWF 12070: kedvező ár, kedvező tulajdonságok

Kiegyensúlyozott gép, nagy erősségek és hiányosságok nélkül a legkedvezőbb áron és kis üzemeltetési költségekkel - vagyis gazdaságos víz- és áramfelhasználás egyaránt jellemzi.

Kezelhetőségben tulajdonképpen egyáltalán nincs gyengéje, viszont sokoldalú, sok kiegészítő funkció megtalálható rajta.

2008. május 8-tól már kapható az újságárusoknál a
Kosár – a fogyasztók magazinja
reklámmentes fogyasztói magazin legújabb száma!

A Kosár magazin májusi számának tartalmából:
  • Képtelen pixelháború – kompakt digitális fényképezőgépek tesztje
  • Jó képet vágnak hozzánk – digitális képkidolgozás
  • Olyan jó, hogy nem lehet abbahagyni – chipsek és snackek tesztje
  • Sok kicsi sokra megy – pékáru-körkép
  • Ingyen van, mégis 100 forintba kerül – tények és tévedések a sárga csekkek körül
Kosár – a fogyasztók magazinja
FÜGGETLEN, MEGBÍZHATÓ, HASZNOS és ÉRDEKES
Kiadja az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület
www.kosarmagazin.hu
kosar@ofe.hu
Tel: 392-5285
Tel/fax: 392-5287
Ezt is szeretjük