Így csökkentsd ezrekkel a mobilszámlád
3 költségcsökkentő tipp sokat telefonálóknak
Íme, a legjobb spórolós praktikák, ha hozzád nőtt a telefonod.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy felmérés szerint az átlagmagyar körülbelül 125 percet beszél a mobilján havonta, de ennek duplája sem számít még szélsőséges értéknek.

A távközlési adó bevezetésével viszont még fontosabbá válik, hogy az ember odafigyeljen a kimenő hívások számára és időtartamára, és valahogy megpróbálja leszorítani a költségeket.

Szerencsére akadnak jól használható praktikák, internetes alkalmazások, amelyekkel több ezer forintot is spórolhatsz a mobilszámlán.

Telítődik a mobilpiac

A Központi Statisztikai Hivatal 2012 első negyedévére vonatkozó adatai szerint a mobiltelefonálás piaca lassan telítődik, a mobiltelefon-előfizetések száma 2011 második negyedéve óta csökken.

A mobilhálózat adatforgalma 2012 első negyedévében közel 50%-kal meghaladta az előző év azonos időszakit, a mobilinternet-előfizetések száma pedig idén március végén már túllépte a 2,3 milliót.

A mobilhálózatokban a vizsgált időszakban 2%-kal több hívást kezdeményeztek, a mobiltelefonálással töltött összes percidő pedig 3%-kal nőtt.

Egy előfizetésre átlagosan 387 percnyi beszélgetés jutott a tárgyidőszak alatt, egy hívás átlagos hossza pedig 2,4 perc volt. A mobilköltség-problémára a legjobb megoldás nyújtó okostelefonok és a mobilinternet viszont egyre inkább terjed, az adatforgalom közel felével bővült.

Mobilmail - sms helyett

Ha elsősorban nem a telefonhívások, hanem a szöveges üzenetek jelentik számodra a legnagyobb veszélyforrást, akkor sms-függőként sem kell kétségbeesned: ezek ugyanis könnyen kiválthatók mobilinternettel.

Még az olcsóbb mobilnetes alapcsomagok is elegendőek lehetnek, ha van okostelefonod, itt ugyanis használhatod a push e-mail funkciót: push üzemmódban, ha új üzenet érkezik a postafiókodba, azt a rendszer automatikusan továbbítja a mobilodra. Ugyanúgy hangjelzéssel értesít, mint egy átlagos sms-nél, így nem kell külön ellenőrizned a bejövő üzeneteket, hogy kaptál-e újat.

Ráadásul az üzenet hossza bármekkora lehet, nincs korlátozva, mint az sms esetében.

Viber

Az egyik legnépszerűbb okostelefonos program, amellyel ingyen beszélhetsz és válthatsz üzenetet, az Androidra és iPhone-ra is letölthető Viber.

Telepítés után regisztrálnod kell, majd kapsz sms-ben egy aktiválókódot, és már használhatod is az appet. Ha van elérhető wifi a közelben, akkor teljesen ingyen beszélhetsz vagy cseveghetsz, de mobilinternet-csomag esetén is csak minimális összeget kell fizetned, ugyanis egy kétperces beszélgetésnél is maximum egy megabájtot használ.

Azokat az ismerőseidet tudod Viberen keresztül elérni, akik szintén telepítették az alkalmazást, de ezt már rögtön a letöltés után beazonosítja a program: külön listára teszi azokat, akiknek van Viberük.

Skype

A legismertebb nettelefonos szoftver a Skype, amely nagy előnye a Viberrel szemben, hogy nemcsak okostelefonra, de számítógépre is letölthető, ahol teljesen ingyen kommunikálhatsz a segítségével. Ha a telefonon nem wifit használsz, egy kétperces telefonbeszélgetés körülbelül másfél megabájtot fogyaszt el, valamivel többet, mint a Viber, a hívásminőség viszont gyakran sokkal jobb a Skype esetében.

Arra azonban érdemes figyelni, hogy az internetes telefonálás jobban meríti az akkumulátort, ezért ne lepődj meg, ha gyakrabban kell töltened.

A Skype-nak ugyanakkor létezik fizetős, hagyományos hívószámok elérését biztosító változata is, ahol például egy belföldi vezetékes szám hívásáért percenként csupán 6,5 forintot kell fizetned, mobilhívások esetében viszont már nem biztos, hogy megéri: ott 62,5 forint a percdíj.

Mobilflotta

Akinek nincs okostelefonja, annak is van lehetősége spórolni a mobilhívásokon, ha mobilflotta-szolgáltatást vesz igénybe. A csoport tagjaival - akik lehetnek családtagok, ismerősök, munkatársak - egymás között korlátlanul, ingyen beszélhetsz. Így, ha eddig havonta mondjuk tízezer forintot elköltöttél baráti telefonbeszélgetésekre, ezzel akár meg is felezheted a számlád végösszegét.

Ezt is szeretjük