Így spórolj tízezreket a nyaralás költségein
Jelentős nyári kedvezmények a MÁV-nál
Nem kell drága repjegyre gyűjtened, helyette pattanj vonatra!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha szeretnéd leszorítani a nyaralási költségvetést, ne a költőpénzen spórolj, inkább keresd meg azokat az utazási lehetőségeket, melyekkel akár féláron is megúszhatod az oda- és visszautat.

A legtöbb kedvezménnyel a MÁV-Startnál találkozhatsz, így, ha az úti cél például itthon a Balaton környéke vagy akár más hazai pihenőhely, autó helyett megéri vonatra szállnod.

De nemcsak magyar útitervet szőhetsz MÁV-os közreműködéssel, ha külföldi nyaralást tervezel, és a horvát tengerpart vagy valamelyik európai nagyváros a célpont, akkor is faraghatsz az útiköltségen, ha autó vagy repülő helyett a vonatot választod. Íme, a legjobb kedvezmények.

Balatoni nyár

Ha megváltod a Balaton Mix napijegyet, vonattal és hajóval is bejárhatod a környéket, a jegy az általad választott napon ugyanis 0-24 óráig korlátlan számú díjmentes utazásra jogosít a Balaton körüli vasútvonalakon, plusz a Balatoni Hajózási Zrt. menetrend szerinti járatain.

Az odaúthoz egyébként 50%-os alkalmi menettérti kedvezményt vehetsz igénybe, és díjmentes kerékpárjegyet is válthatsz.

Ráadásul, ha felmutatod a jegyet egyes balatoni szolgáltatóknál, 10, 20 vagy akár 50%-os kedvezményt is bezsebelhetsz. A felnőtt hét napos jegyhez 5190, a három naposhoz pedig 3090 forintért juthatsz hozzá.

Ha csak egy hétvégére ugrasz le a Balatonra strandolni, akkor választhatod a Siófok Expresszt, mely egyébként június 16. és augusztus 26. között közlekedik, Budapestről minden szombaton és vasárnap, vissza pedig vasárnap és ünnepnapokon.

Horvátország

Ha a horvát tengerpartra szeretnél leruccanni, nem kell az autópályákon gyötrődnöd, közvetlen éjszakai járattal eljuthatsz a legkedveltebb városokba és üdülőszigetekre. Már csak azért is megéri a vonatot választani, mert a jegyeket mindennap 60-65%-os kedvezménnyel válthatod meg. Az Adria nemzetközi gyorsvonat Budapestről minden kedden és pénteken, Splitből pedig szerdán és szombaton indul. Menettérti jegyhez ezen a vonalon 68,80 euróért juthatsz. Az Isztria nemzetközi gyorsvonat Budapestről kedden és pénteken startol, Pulából haza pedig szerdán és szombaton, a menettérti jegy itt 75, 70 euró.

Prága

Ha a cseh fővárosba szeretnél eljutni, akkor is spórolhatsz a vonatjegy árán, ugyanis a Budapest-Prága vonalon valamennyi nemzetközi járatra 40%-os menettérti kedvezményt kaphatsz. Ráadásul egy új lehetőséggel, ha SparDay- és SparNight-menetjegyekkel csupán 19 eurót kell fizetned a csehországi kiruccanásért.

A kedvezményes jegyek egyébként csak a közvetlen vonatokra válthatók, indulás előtt legalább harmadik napra, adott dátumra és vonatra - a váltás után pedig cseréjük vagy visszaváltásuk nem lehetséges.

Kirándulójegyet is válthatsz, oda-vissza utazásra, felnőtteknek 49 euró, ha pedig a prágai városi közlekedésre is érvényesíteni akarod, 59 eurót kell fizetned. Az oda- és visszaúti utazás mellett érvényességi ideje első három napján korlátlan utazást biztosít Prága valamennyi metró- és villamosvonalán, helyi autóbuszán, a Petřín-hegyre közlekedő siklón, valamint a PID P+0 zónán belül a helyközi autóbuszokra és a ČD helyi vonataira is.

Berlin

A Metropol EuroNighttal, ami a Pozsony-Prága-Drezda útvonalon közlekedik, olcsón eljuthatsz a német fővárosba is. Ezeken a vonatokon akár saját vécés-zuhanyzós fülkét is kérhetsz, de persze a spórolás jegyében maradhatsz a hagyományos ülőkocsis megoldásnál is. SparNight menetjegyet az éjszakai vonatra már akár 29 eurótól kaphatsz. Ha viszont inkább a nappali utazásra szavazol, Budapest és Berlin között mindkét irányban naponta két vonat indul.

Szeretsz vonatozni?

Ezt is szeretjük